Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) Lukijalta-palstalla: Oikeudenmukaista olisi, että satojen miljoonien eurojen verokevennykset suunnattaisiin pientä eläkettä ja palkkaa saaville

Verotus on yksi konkreettinen esimerkki arvovalinnoista. Sipilän hallituksen veroalennuksista hyötyvät suurituloiset eläkeläiset samaan aikaan, kun pienen eläkkeen ostovoima painuu miinukselle hallituksen arvovalintojen johdosta.

Useat eläkkeensaajat elävät vaikeassa tilanteessa, kun heidän tulonsa eivät riitä edes välttämättömiin arkisiin menoihin. Moni vanhus on joutunut tahtomattaan yhteiskunnan ulkoreunoille sen pimentoihin ja notkoihin.

Pieni palkka tarkoittaa pientä eläkettä. Suomessa elää yli 540 000 eläkkeensaajaa alle 1 200 euron kuukausituloilla.

Useat heistä ovat naisia, jotka ovat tehneet pitkän päivätyön pienipalkkaisessa työssä, teollisuudessa, kaupan alalla, hoiva-alalla ja muissa Suomelle tärkeissä tehtävissä.

Eläkkeensaajien elämänlaatua heikentävät kalliit lääkkeet, korkeat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut, kallis asuminen ja epäoikeudenmukainen verotus.

Juha Sipilän porvarihallituksen politiikka hakee epäoikeudenmukaisuudessaan vertaistaan. Se tuntuu kuittaavan eläkeläisten hädän asenteella: "Rahaa ei ole, koittakaa pärjäillä".

Sipilän, Soinin ja Orpon pitäisi sanoa rehellisesti, että rahaa on jaossa rikkaille, mutta ei köyhille.

100-vuotiaassa Suomessa ei saisi olla tarvetta leipäjonoille.

Verotus on yksi konkreettinen esimerkki arvovalinnoista.

Sipilän hallituksen veroalennuksista hyötyvät suurituloiset eläkeläiset samaan aikaan, kun pienen eläkkeen ostovoima painuu miinukselle hallituksen arvovalintojen johdosta.

Paljon oikeudenmukaisempaa olisi se, että satojen miljoonien eurojen verokevennykset suunnattaisiin pientä eläkettä ja palkkaa saaville.

SDP on eduskunnassa vaatinut toimenpiteitä eläkeläisköyhyyden poistamiseksi.
Kansaneläkettä pitää korottaa. Tämä hyödyttää myös pientä työeläkettä saavaa. Sosiaali- ja terveydenhuollon maksuja ja lääkkeiden hintoja pitää alentaa, asumista halpuuttaa ja verotusta oikeudenmukaistaa.

Pienituloisen eläkeläisen elämä on tässä ja nyt. Se on huomenna, kun pitää mennä apteekkiin ostamaan lääkkeitä. Se on ylihuomenna, kun pitää mennä kauppaan ostamaan ruokaa.

100-vuotiaassa Suomessa ei saisi olla tilannetta, että vanhukset jonottavat leipäjonoissa. He ovat meille tämän maan puolustaneet ja jälleenrakentaneet.

Juha Sipilän porvarihallituksen teot ovat pahentaneet köyhyyttä ja se on kunniaton teko.

Sen vuoksi kannatan epäluottamuksen antamista Sipilän hallitukselle.

Satu Taavitsainen
Kansanedustaja (sd.)
Mikkeli