Lukijalta: Savonlinnan pääkadulla tai tuntumassa on tyhjillään noin 45 liikehuoneistoa

On vaikea uskoa tilanteen enää koskaan korjaantuvan.

Savonlinnan pääkadulla tai tuntumassa on tyhjillään noin 45 liikehuoneistoa välillä Viiskulma–Heikinpohjan risteys. On vaikea uskoa tilanteen enää (koskaan) korjaantuvan.
Kysymyksessä on laajempi ilmiö, jota ei ole osattu ennakoida. Tai toisaalta on.  Se koettelee monia pieniä kaupunkeja ja itse asiassa kaikenkokoisia yhdyskuntia.
Niin sanottujen kivijalkakauppojen aika alkoi hiipua marketmyymälöiden tuloon, joka mahdollistui ja alkoi käsittääkseni elintarvikelain muutoksen seurauksena joskus 1960-luvulla, kun elintarvikehygienia parani pakkausten myötä. Säännöt väljenivät ja kauppa keskittyi yhä suurempiin yksiköihin siirtyen pois keskustoista, jota autoistuminen auttoi. 
Jääkaappien ja pakastinten yleistyminen mahdollisti suuremmat ja edullisemmat kertahankinnat.
Kaupan alalla putosi pohja pienyrittäjyydeltä elintarvikealan lisäksi ylipäätään kaikilla kaupanaloilla. Katukuvassa voi nähdä vain suurten, lähinnä ulkolaisten ketjujen vaatemyymälöitä. Pienyrittäjille ovat jääneet vain käsityöalat, joissa ahkeruudellakaan ei rikastu: kampaamo, kahvila, suutari, juottola esimerkkeinä.
Katukuva on köyhtynyt, spontaanius puuttuu. Kaikkialla maassa samat kaupat.
Vähän kaikessa on ollut kasvun harha. Takavuosina kannettiin huolta Savonlinnan keskustan kerrostalotonttien vähyydestä. Entä nyt? Niitä odotettuja vauraita eläkeläisiä etelästä ei näytäkään tulevan.
Muuttosuunta taitaakin olla päinvastoin: tunnen useampia pariskuntia, jotka ovat muuttaneet asumaan Etelä-Suomeen lähelle lastensa perheitä.

Esko Aspivaara
Savonlinna

Katukuva on köyhtynyt, spontaanius puuttuu.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet