Lukijalta: Suomen kaivoslaki siirtomaaisäntien asialla

Kaivoslaki vuodelta 2011 kaipaa pikaista uudistusta. Lain valmisteluvaiheessa kuunneltiin aivan liikaa kaivosteollisuuden ääntä. Laki nykymuodossaan houkuttelee ulkomaisia kaivosyhtiöitä ryntäämään Suomeen. Ja mikäpä on rynnätessä, kun maamme lainsäätäjät ovat niin rähmällään luonnonvarojen hyötykäytön suhteen. Nykyisessä kaivoslaissa on neljä valuvikaa: valtauskäytäntö, olemattomat rojaltit, puutteellinen verotus ja heikko ympäristövastuujärjestelmä.

Kaivosmineraalien ollessa kyseessä Suomessa on edelleen käytössä löytäjä saa pitää -periaate. Suomen valtiolle ei makseta rojalteja eli käyttöoikeuskorvauksia. Rojalteja eivät saa riittävästi myöskään maanomistajat. Kaivosyhtiöitä ei veroteta normaalikäytännön mukaisesti vaan niille mahdollistetaan verosuunnittelu. Kaivosyhtiöt eivät myöskään joudu vastuuseen aiheuttamistaan vahingoista vaan vastuun kantavat viime kädessä suomalaiset veronmaksajat.

Näin suuria epäkohtia on ilmeisesti Arkadianmäellä ylivoimaista ymmärtää. Kansallinen etu on unohdettu. Suomeen tulee säätää kaivosvero ja perustaa vahinkovastuurahasto. Näillä toimenpiteillä varmistetaan luonnonsuojelulliset näkökohdat.

Toivoa kaivosveron säätämisestä on, koska puolueet jo kilvan ilmoittivat veron säätämisen olevan mahdollista. Näin vaalikeväänä tosin on pidettävä mielessä, että äänten kalastelu on kovassa käynnissä jo. Kannattaa siis käydä allekirjoittamassa 15.1. liikkeelle lähtevä kansalaisaloite, jolla penätään muutosta kaivoslakiin.

Nyt on todellakin viimeinen hetki oppia arvostamaan luontoa itseään eikä nähdä sitä vain riiston kohteena. Luontokaan ei loputtomiin kestä sen ryöstökäyttöä. Ihminen ei omista maapalloa, vaikka uusliberalistit niin ajattelevat. Ahneuden alttarille ei tule uhrata suomalaisia mineraaleja, joita maaperässämme on runsaasti. On aika ymmärtää ihmisen ja luonnon välinen suhde maapallon tulevaisuuden kannalta. Tulevat sukupolvet eivät tule arvostamaan sukupolvemme tekemiä luonnonsuojelullisia virheitä, joiden kanssa he joutuvat elämään.

Antti Kivimäki
Kristillisdemokraatit, pj.
Pieksämäki

Uusimmat uutiset