Lukijalta: Osakesäästötilistä mallia myös perintöverotuksen ongelmiin

Perintövero on ristiriitainen vero. Se on ensinnäkin monen ekonomistin suosiossa: veroa on kieltämättä vaikea kiertää ja lisäksi se vähentää kansalaisten varallisuuseroja. Moni rantatontteja, asunnon, yrityksen tai metsää perinyt kokee asian varsin toisin.

Ensi vuonna on tulossa käyttöön osakesäästötili. Tilin tarkoituksena on se, että tilillä olevien pörssiosakkeiden tuotto voidaan sijoittaa uudelleen ilman, että verottaja välissä perii pääomatuloveroa. Verot maksetaan vasta kun tililtä nostetaan rahaa omistajan omaan käyttöön.

Perintöverotuksessa on huojennuksia maa- ja metsätiloja sekä yrityksiä periville. Huojennukset liittyvät lähinnä veron määrään ja maksuaikaan. Silti ongelmia on. Vaikkapa asunnon periminen voi olla ongelma, erityisesti jos asuntoon jää käyttöoikeus esimerkiksi kuolleen henkilön puolisolle.

Miksi emme ottaisi käyttöön perintöverotiliä?

Miksi emme ottaisi käyttöön perintöverotiliä? Tällöin voitaisiin siirtyä malliin, jossa perittyä omaisuutta verotetaan vasta siinä vaiheessa, kun se tuottaa perijälle pääomatuloa. Perintöverotili olisi aina henkilökohtainen, mutta toki tilillä voi olla myös osuus jakamattomaan kuolinpesään.

Perintöverotilillä olevan omaisuuden tuotto pienentäisi aina ensisijaisesti perintöverovelkaa, joten perintöä ei voi kuluttaa ennen verojen tultua maksetuksi. Samoin omaisuutta luovutettaessa saatu myyntitulo kohdistuisi ensisijaisesti verovelkaan. Verovelalle voitaisiin määrittää myös maltillinen korko, jolloin sen maksaminen pois olisi kannattavaa. Tämä voisi pitkällä tähtäimellä jopa lisätä perintöverotuksen tuottoa valtiolle.

Matias Hilden
Ministerin erityisavustaja,
eduskuntavaaliehdokas (kesk.)
Puumala

Uusimmat uutiset