Lukijalta: Venäjän aktiivisuus vaikutti Parikkalan rajanylityspaikan avaamiseen

Viime vuosina julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Venäjä on lähettänyt Suomen hallitukselle kaksi noottia saadakseen Parikkalan rajanylityspaikan avatuksi sekä luvannut maksaa Suomen puolella olevan tieosuuden kunnostuksen niiltä osin, joihin EU ei osallistuisi.

Venäjän suurlähetystö Helsingissä on tehnyt ahkerasti pr- ja lobbaustyötä rajan avaamiseksi. Venäjän suurlähettiläs on vieraillut asian tiimoilta Parikkalassa. Rajalle johtava tieverkosto on Venäjän puolella vankkarakenteinen ja hyväkuntoinen. Tiedotusvälineissä on myös kerrottu Venäjän suunnitelmasta perustaa eräänlainen USA:n Piilaaksoa muistuttava keskus Karjalaan lähelle rajaa.

Venäjällä on siis ollut voimakas pyrkimys saada raja avatuksi suuremmalle liikenteelle. Kukin maa ajaa politiikassaan itsekkäästi omaa etuaan. Niin tekee luonnollisesti myös Venäjä vaatiessaan Parikkalan rajanylityspaikan avaamista.

Parikkalan rajanylityspaikka sijaitsee kaikkein lähimpänä Suomen lounas—koillinen-suunnassa olevia rautatie- ja maantieyhteyksiä ja myös pohjoiseen Savonlinnan suuntaan yhteydet ovat hyvät. Sekä Venäjän että Suomen puolella yhteydet ovat soveliaita monenlaiselle liikenteelle.

Vuosia kestäneen politikoinnin jälkeen vaikuttaa siltä, että tähän saakka Suomessa näkymättömissä pysytelleet hanketta vastustavat voimat ovat siirtymässä syrjään ja Venäjän diplomatia tuottaa toivotun tuloksen. Mikä tässä on Venäjän etu ja mikä Suomen etu, sitä voidaan pohtia ja arvailla.

Eero Timgren
Savonlinna

Uusimmat uutiset

Kommentoidut