Sote kaatui — mitä jatkossa?

Soten tekemiseen ei riittänyt aika. Ei riittänyt, kun se oli keskustan vaatimuksesta niitattu yhteen massiivisen maakuntauudistuksen kanssa. Perustuslakivaliokunnan jäsenenä sain seurata aitiopaikalta, kuinka nuo niitit pingahtivat poikki yksi kerrallaan. Se kuuluisa viimeinen niitti oli MAKU2-niitti. Toisin sanoen, maakuntauudistuksen toisen vaiheen lakipaketin (vesihuolto, aluesuunnittelu, Luova jne) perustuslakiongelmat.

Sipilä joutui toteamaan, että MAKU2-paketti olisi saanut rukkaset perustuslakivaliokunnalta ja todennäköisesti johtanut vaatimukseen hallituksen täydentävästä esityksestä, joka olisi tarkoittanut uutta valmistelua lausuntokierroksineen. Sellaiseen veiviin ei kuitenkaan ollut enää aikaa. Julkisuudessa on ollut esillä perustusvaliokunnan johdon puhemiesneuvostolle antama muistio, jossa kerrotaan tilanne.

Sipilä löi hanskat tiskiin. Ei ainoastaan todennut soten valmistelun loppuneen, vaan pyysi hallitukselleen eroa.

Maakuntauudistus on nyt vihelletty poikki. Jatkossa sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu ajetaan hallitusti alas. Maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun on vuosia 2017–2019 koskevissa valtion talousarvioissa (momentti 28.70.05) varattu määrärahoja noin 460 miljoonaa euroa. Helmikuussa 2019 näistä määrärahoista on käytetty noin 200 miljoonaa euroa. Uudistuksen valmistelukulut ovat olleet noin 200 miljoonaa euroa, joista osa muutenkin välttämättömiin ICT-kuluihin. Tämä on hyvä tietää, koska huhuissa on levitetty jopa kahden miljardin kuluja.

Uudistukseen sidottuja valtion talousarvion momentteja voidaan käyttää ainoastaan uudistuksen hallittuun alasajoon ja dokumentointiin liittyvään valmisteluun, koska lakiesitykset ovat rauenneet.

STM:n ja VM:n tiedotteen mukaan valmisteluorganisaatioiden jatkuvuus turvataan rajatusti 30.9.2019 saakka. Voimassa olevat sitoumukset turvataan enintään sille ajalle, jolle valmistelurahoitus on myönnetty, kuten mm. määräaikaiset työsuhteet, sopimukset ja toimitilat. Ohjeistus valmisteluun osallistuville eri toimijoille on valmistelussa ja se lähetetään kuluvalla viikolla asianosaisille.

Antti Rinne väläytti lauantaina Ilta-Sanomissa mahdollisuudesta rahoittaa lisätalousarviolla vielä uudistusta, mutta sellaiseen ei ole tarvetta. Lisäksi lisätalousarviossa olisi huomattava aikatauluhaaste, jos nykyistä eduskuntaa ei istutettaisi Helsingissä vaaleihin asti. Toisaalta toimitusministeristö ei voi tehdä esitystä sellaisen valmistelun jatkumisesta, puhumattakaan lisärahoittamisesta, jonka lakiesitykset ovat rauenneet. Sipilän eronpyyntö johti siihen, että ei ole toimivaltaista hallitusta valmistelemassa viiteen viikkoon esimerkiksi vastineita valiokunnille. Myös opposition vimmattu soten kaataminen johti samaan lopputulemaan. Heidän on nyt turha ristiriitaisesti hakea jatkolle mahdollisuuksia.

Mitään ”pyöreän pöydän keskusteluja” ei ole syytä käydä ennen vaaleja. Vaalien jälkeen soten valmistelu pitäisi tehdä viimein parlamentaariselta pohjalta, että sote-uudistus saataisiin vihdoin maaliin.

Kun uudistus kaatui nyt, on hyvä miettiä uudestaan niitä tarvittavia ”leveämpiä hartioita”. Mielestäni maakuntauudistus tulisi kuopata ja tehdä puhtaasti sote-uudistus viiden yliopistosairaalan alueelle. Meillä KYKSin alueella niin, että palvelut säilyvät Mikkelissä, Savonlinnassa ja Iisalmessa. Palvelujen yksityistämisessä pitää laittaa nyt jäitä hattuun.

Kaj Turunen
Kansanedustaja (kok.)

Luetuimmat

Kommentoidut