Lukijalta: Kieli solmussa - saksalaisia Suomessa

Itse olen ollut osallisena ”vaihtoon”, jossa Saksan Detmoldin kaupungista Suomeen tuleva oppilasryhmä majoittuu ennalta valittujen oppilaiden luokse. Sama toteutetaan myöhemmin, mutta päinvastoin: Suomessa saksalaiset majoittaneet koululaiset lähtevät keväällä vastavierailulle Saksaan ja majoittajana toimivat samat saksalaiset oppilaat, jotka olivat vierailleet Suomessa. Oppilaiden välinen kommunikointi tapahtuu englannin kielellä.
Rahoitus järjestyy yllättävän yksinkertaisesti: ennen on rahaa kerätty myymällä, mutta nyt rahoitus järjestyy Erasmus+ -ohjelmalla. Siinä oppilaat tekevät omaan maahan liittyvien valittujen aiheiden tehtäviä ja saa vastapalveluksi rahoitusta. Tehtäviä siis tehdään, jotta Saksaan päästäisiin ja näin ei tarvitse kenenkään oppilaan maksaa osaa hirmuisesta summasta, jonka vaihto olisi maksanut.
Syksyllä ne mukavat saksalaiset täällä yhden viikon arkipäivät olivat ja kaikenlaista heille olikin keksitty: maisemaristeily, bussikiertoajelu saksankielisellä opastuksella, englanniksi opastettu kierros Lustossa, Kerimäen puukirkon esittely ja kierros sisällä. Tulihan niitä matkamuistojakin kaupungilta etsiskeltyä.
Torstai-illan kohokohta oli matka Tanhuvaaran urheiluopistolle, jossa me kokeilimme yhdessä saksalaisten kanssa soutamista, seinäkiipeilyä ja teimme myös ihmispyramidin. Lopuksi söimme leipää ja salaattia nuotion ääressä ja otimme hassunhauskoja kuvia pienellä mättäällä.
Tuo saksalaisten pieni, mutta eloisa ryhmä koostui noin kymmenestä henkilöstä opettajat mukaan lukien. Nyt myöhemmin keväällä heidät pääsee näkemään uudestaan ja tutustumaan vielä enemmän, kun lähdemme Saksaan vastavierailulle. Kyllä me tässä välissä joululahjatkin lähettelimme.
Tämä on ollut ja tulee olemaan aivan mahtava tilaisuus luoda uusia ihmissuhteita, vaikka kielimuuri vaikuttaakin hiukan. Sentään englannin kieli ei ole kummankaan puolen äidinkieli, joten sekä suomalaisilla ja saksalaisilla on sama lähtökohta. Jos ei ole vahva kielissä, voi opettajilta aina pyytää apua, joten mahdollisuus on avoin kaikille halukkaille. Mertalan koulu on järjestänyt tämän, ja innostaisin muitakin kouluja järjestämään tällaisia!
Jonas Ronkanen
Mertalan yhtenäiskoulu, 7D

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.