Ministeriö vastaa lukijalle: Suomessa ei siirretä susia

Vastauksena mielipidekirjoitukseen Ministeri Tiilikaisen sudet (IS 14.11.).

Vastauksena mielipidekirjoitukseen Ministeri Tiilikaisen sudet (IS 14.11.).
Vuonna 2015 päivitetyssä Suomen susikannan hoitosuunnitelmassa todetaan, että ”toisin kuin karhujen ja ahmojen kohdalla, susikannanhoitoon eivät ole Suomessa kuuluneet siirtoistutukset. Luonnonvaraisia tai tarhattuja susia ei ole siirretty alueelta toiselle, kohdealueen luontoon vapautettavaksi. Siirtoistutuksia ei esitetty vuonna 2005 vahvistetussa susikannan hoitosuunnitelmassa, eikä siirroille ole ollut tarvetta.”
Linjauksena on edelleenkin, että Suomessa ei suoriteta susien siirtoistutuksia.
Maa- ja metsätalousministeriö katsoo, että sudet ovat tulleet omin jaloin Etelä-Savoon ja Etelä-Karjalaan muualta Suomesta, eikä väitetyin siirtoistutuksin. Luonnonvarakeskuksen Riistahavainnot.fi -sivulta selviää, että 3.3.2016 pannoitettu susi on lähtenyt synnyinreviiriltään Juukasta ja liikkuu Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa.
Sutta koskevissa liikkumistutkimuksissa on todettu, että nuoret sudet irtaantuvat synnyinlaumasta yleensä jo ennen ensimmäistä ikävuottaan ja matkaa saattaa kertyä tuhansia kilometrejä ennen kuin vastaan tulee sopiva kumppani ja pesimisalue. Toisin sanoen nuoret sudet ovat erittäin liikkuvia ja hakevat uusia elinalueita luontaisesti.
Susien ja muiden luonnonvaraisten ja eläintarhoissa olevien eläinten maahantuonti ja luonnosta ottaminen, kuten pyytäminen esimerkiksi tutkimustarkoituksia varten on kansallisesti ja kansainvälisesti säänneltyä, luvanvaraista sekä viranomaistoiminnoin tarkoin valvottua toimintaa.
Mikäli mielipiteen esittäjällä on tietoja susien luvattomista siirroista, tulisi hänen välittömästi ilmoittaa asiasta poliisille.

Jussi Laanikari
ylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto, erätalousyksikkö

Anssi Mehtälä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat