Lukijalta: Nuorten ilmastoahdistus on todellista

On kiistämätön tosiasia, että ilmastonmuutos on todellinen ja vaikuttaa jo nyt meidän kaikkien elämään, aivan kaikkialla.

Itse maanviljelijänä huomaan sen konkreettisesti pelloillani jo nyt. Tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat olemaan nykyistäkin voimakkaampia, näkyvämpiä ja kaikin puolin vaarallisempia. Puhumattakaan taloudellisista vaikutuksista, jotka tulevat olemaan suurempia kuin nykyisin.

Ja tämän tulevaisuudenkuvan kanssa nuoret joutuvat kasvamaan, elämään ja vanhenemaan. En ihmettele, että ahdistaa. Minuakin tämä ahdistaa, eikä vähiten peltojeni takia.

Meidän jokaisen tehtävänä on tehdä parhaamme, jotta nykyisille nuorille jää toivoa paremmasta. Millaisen esimerkin me näyttäisimme heille, jos nyt vain nostamme kädet ilmaan ja toteamme, että ”ei yhden ihmisen teoilla ole merkitystä, ei Suomi voi mitään pienenä maana tehdä ja keskittyisivät oikeisiin ongelmiin tai opiskeluun”.

Opettaisimme nuorillemme moraalista vastuunpakoilua ja korostaisimme, kuinka maailmassa itsekkyys on vallalla ja oma napa tärkein. Ei se näin ole, ellemme tee sitä valintaa, että näin maailma makaa. Ja minä en sitä valintaa suostu tekemään.

Minä en myöskään halua, että nuoret joutuvat lähtemään lakkoilemaan, jotta he saavat äänensä kuuluville. Mutta nykyisin on selvää, että nuorten ääni ei politiikassa kuulu. Ja jos kuuluu, niin sävy on usein heitä vähättelevää, ”mistä he mitään tietävät”. Nuoret tietävät yllättävän paljon. Jos ei pidä silmiään ja korviaan auki, saattaa mennä ohi, että jokainen sukupolvi on ollut edellistään fiksumpi. Nykyiset nuoret eivät ole minkäänlainen poikkeus tässäkään asiassa. Nuoria kannattaa kuunnella.

Minä annan täyden tukeni nuorten ilmastolakkoilulle. Kun ihminen jo nuorena oppii aktiiviseksi vastuuta kantavaksi kansalaiseksi, kasvaa heistä aikuisia, jotka tulevat muuttamaan maailmaa paremmaksi paikaksi elää niin heille itselleen kuin meille fossiileille.

Kauan eläköön nuoret, kirjaimellisesti!

Lauri Kosonen
Savonlinnan kaupunginhallituksen II varapuheenjohtaja,
eduskuntavaaliehdokas (vihr.), maanviljelijä