Lukijalta: Nälkälinnanmäki tarvitsee kaavamuutoksen ja suojelupäätöksen

Otsikolla ”Ei tuhota Nälkälinnanmäkeä” kirjoittava Aino Laakkonen (IS 14.5.) arvelee, että syynä Nälkälinnanmäen puiston ”rappioon” on yksinkertaisesti kaupungin rahapula. Kirjoituksessaan hän vetoaa Nälkälinnanmäki-seuraan ja toivoo seuran järjestävän mäellä pensastalkoot.

Nälkälinnanmäki-seura on Laakkosen kanssa samaa mieltä siitä, että entinen kirjastorakennus pitää ehdottomasti säilyttää ja että puistosta voitaisiin kehittää rauhoittumispaikka.

Juuri rauhoittumispaikkaa mäestä 1960-luvulla haluttiin, kun Savonlinnan uusi kaupunginkirjasto rakennettiin luonnontilaiseen puistoon. Tämän ainutlaatuisen kokonaisuuden turvaamiseksi Nälkälinnanmäki-seura haki syksyllä 2012 kirjastorakennukselle ja puistolle suojelua lailla rakennusperinnön suojelemisesta. Suojelupäätöstä ei tuolloin saatu sillä perusteella, että kaavoitus oli kesken ja suojelumerkintä asemakaavassa on ensisijainen suojelukeino.

Kerrattakoon kaavoituksen vaiheet lyhyesti.
Huhtikuussa 2014 kaupunginvaltuusto hyväksyi yhden äänen enemmistöllä Nälkälinnanmäen asemakaavan muutoksen, joka oikeuttaa kirjastorakennuksen purkamiseen ja jossa mäelle on myönnetty 3 300 kerrosneliömetrin rakennusoikeus.

Joulukuussa 2015 Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi valtuuston päätöksen. Tammikuussa 2016 kaupunki valitti hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, ja korkein hallinto-oikeus palautti purkukaavan voimaan keväällä 2017.

Kaupunki edellyttää saavansa kiinteistöverotuottoja joka ikisestä 3300 kerrosneliömetristä. Vanha kirjastorakennuksen koko on 1500 kerrosneliömetriä. Rakennus säilyy siis vain sillä ehdolla, että tontin ostaja rakentaa viereen tai päälle 1800 kerrosneliömetrin suuruisen lisärakennuksen. Kun pysäköintialuekin tarvitaan, niin jokainen voi kuvitella, mitä puistosta on sen jälkeen jäljellä.

Niin kauan kuin nykyinen asemakaava on lainvoimainen, Nälkälinnamäkeä eivät pelasta pensastalkoot eivätkä lottomiljoonat. Nälkälinnanmäen voi pelastaa ainoastaan uusi asemakaavan muutos ja suojelupäätös. Niiden puolesta Nälkälinnanmäki-seura ponnistelee.

Harri Olavi Halko
puheenjohtaja

Kirsti Kukkonen
sihteeri

Nälkälinnanmäki-seura ry

Kommentoidut