Lukijalta: Luonto tasapainottaa

Uutistulvan keskellä tuntuu välillä, että happi loppuu, varsinkin jos ottaa todesta kaiken sen maailmantuskan, jota tiedotusvälineet meille syöttävät. Jokapäiväiset, useaan kertaan toistetut uutiset voivat vaikuttaa ahdistavasti sivummalla tilannetta seuraavaan.

Vastalääkkeeksi kehitellään suurella joukolla uudistuksia, jotka eivät tunnu valmistuvan kuuna päivänä. Tuntuu, että ympäristö alkaa hylkiä ennestään toimeentulonsa kanssa kamppailevia. Kun asia pitkittyy se mutkistuu ja muuttuu epävarmuudeksi.

Liian vähälle huomiolle jäävät puurtajat tekevät työtä syöksykierteen oikaisemiseksi. Esimerkiksi psykologi Ilona Rauhalan mukaan on tärkeää arvostaa tätä hetkeä, eikä päästää itseään uppoamaan negatiivisiin uutisiin.

Kärsimys kuuluu elämään. Pitemmällä aikavälillä hyviäkin hetkiä mahtuu arkipäiviimme. Oma asenne vaikuttaa omaan elämänlaatuumme. Tähän tarvitaan päivittäin positiivisia elämyksiä. Onneksi niitäkin on tarjolla.

Luonto, alun perin kaikille tuttu, on joutunut elämän varrella sivuraiteelle.

Luonto, alun perin kaikille tuttu, on joutunut elämän varrella sivuraiteelle. Jopa käynnissä olevassa sote-uudistuksessa, luonto sosiaali- ja terveyspalveluiden voimavarana näyttää jäävän liian vähälle huomiolle.

Luonto kaikessa runsaudessaan tarjoaa tervehdyttäviä ominaisuuksiaan niin mielen kuin kehon tarpeisiin. Tätä tietä kulkien olisi mahdollista saada aikaan todellisia, ennaltaehkäiseviä terveydenhoitotuloksia ja kustannussäästöjä.

Lukemattomat tutkimukset todistavat luonnon ainutlaatuisista voimista erilaisten terveyshaittojen poistamiseksi. Luonto poistaa stressiä, laskee veren painetta, virkistää mielialaa ja rauhoittaa.

Luonnon äänet, näkymät ja tuoksut saavat ihmeitä aikaan ylirasittuneessa olotilassamme. Kokemisen ohella luontoelämykset lisäävät aktiivisuutta ja sosiaalista vuorovaikutusta.

Juhani Saksa
Kangasniemi