Lukijalta: Korkokaton kääntöpuoli — Se ei poista jo olemassa olevia ongelmia

Satu Taavitsainen nosti esille tärkeitä asioita Itä-Savossa 20.8. julkaistussa kirjoituksessaan. Maksuhäiriöt ja ylivelkaantuminen ovat jo itsessään suuria ongelmia, puhumattakaan näiden välillisesti aiheuttamista haitoista niin yksilö- kuin yhteisötasolla. Tänään voimaan astuva uusi korkolaki ei poista olemassa olevia ongelmia, mutta toivottavasti ehkäisee uusia. Haluaisin kuitenkin nostaa keskusteluun muutaman ongelmakohdan tästä uudesta laista.

Ensimmäinen tulikin jo mainittua, eli korkokatto ei koske vanhoja velkoja. Nyt laki paikkaa vuotoa, mutta ei äyskäröi vettä pois. Kaikista huonoimmassa asemassa olevien velallisten asemaan laki ei siis tuo helpotusta.

Entä tuleeko asetetusta 20 % korkokatosta katon sijaan uusi normaali? Järkyttäviä korkoja perineiden toimijoiden lisäksi markkinoilla on ollut myös vastuullisia toimijoita, jotka ovat tarjonneet lainaa maltillisemmilla koroilla. Tämä on ollut mahdollista mm. veloittamalla luotosta muutaman kympin perustamiskulu, joka takaa luotottajalle pienen tulon ja alentaa luoton kokonaisriskiä. Uuden lain myötä perustamiskuluja ei voida enää vanhalla tavalla veloittaa, jolloin luotottajan riski kasvaa ja tämä heijastuu korkoon.

Oli myös hyvin erikoinen ratkaisu, että korkokatto asetettiin koskemaan myös hyödykesidonnaisia luottoja.

Oli myös hyvin erikoinen ratkaisu, että korkokatto asetettiin koskemaan myös hyödykesidonnaisia luottoja - käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi television tai sohvan hankintaa osamaksulla. Aiemmin luotottajat ovat kyenneet tarjoamaan korottomia osamaksuja yleensä 3–12 kk mittaisilla maksusopimuksilla. Tämä on ollut mieluisa maksutapa niin kuluttajille kuin kauppiaille, erityisesti pienet kotimaiset verkkokaupat ovat tästä hyötyneet. Jään mielenkiinnolla seuraamaan kuinka iso osa tästä rahasta siirtyy länsinaapuriin, kun isommat hankinnat on mahdollista saada Ruotsista paremmilla maksuehdoilla, joskin päivän tai pari pidemmällä toimitusajalla.

Pahoin myös pelkään, että velkaongelmat voivat tästä vielä syventyä. Uuden lain puitteissa luotottajat voivat toimia niin, että luottoa tarjotaan isommalla limiitillä. Hieman karrikoiden: velkaongelmainen jolla on nyt 10 000 euroa lainaa korkealla korolla saa kilpailevan tarjouksen 25 000 euroa luotosta matalammilla koroilla ja pidemmällä maksuajalla. Kuukausierä pysyy samana tai ehkä jopa pienenee. Vanha velka maksetaan pois ja "käteen jää" vielä mojova summa. Mitä itse tekisit?

Uusi laki on hyvä pelinavaus, mutta sen vaikutuksia tulee tarkkailla aktiivisesti ja kokonaisvaltaisesti. Sekä ennen kaikkea korjata tarvittaessa — ja nopeasti.

Juuso Paulasuo
Kärkölä

Luetuimmat