Parikkalan Sitoutumattomat ehdottaa Lukijalta-palstalla: Mitä, jos luotaisiin uusi maakunta vaalipiirien pohjalta?

Uudelta sote-maakunnalta vaaditaan valtavia asiakasmääriä ja erikoisosaamista. Eksote, pääpaikkanaan Lappeenranta, ei todellisuudessa pysty näihin vaatimuksiin vastaamaan, ei nyt eikä tulevaisuudessa.

Uudelta sote-maakunnalta vaaditaan valtavia asiakasmääriä ja erikoisosaamista.

Eksote, pääpaikkanaan Lappeenranta, ei todellisuudessa pysty näihin vaatimuksiin vastaamaan, ei nyt eikä tulevaisuudessa.

Mitä, jos luotaisiin uusi maakunta vaalipiirien pohjalta?

Näin ollen uudessa Kaakkois-Suomen maakunnassa olisivat Enonkoski, Hamina, Hirvensalmi, Imatra, Juva, Kangasniemi, Kotka, Kouvola, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Miehikkälä, Mikkeli, Mäntyharju, Parikkala, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala, Pyhtää, Rantasalmi, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale, Savonlinna, Sulkava, Taipalsaari ja Virolahti.

Tilanne olisi Etelä-Karjalan kärjestä katsottuna fiksumpi: sotepalveluissa voisimme turvautua kulloinkin joko Savonlinnan tai Lappeenrannan suuntaan!

Eksote on jo nyt katastrofissa.

Eksote on jo nyt katastrofissa.

Kotihoidossa sekä sairaanhoidossa on jatkuva resurssipula. Vanhustenhoito on kriisissä, suoraan sanoen osa vanhuksista on oman onnensa nojassa. Perhe- ja sosiaalipalvelut on ajettu liian tiukalle.

Ennaltaehkäisyä on vähennetty, minkä seurauksena ongelmat pääsevät paisumaan ja kriittisessä tilanteessa jonot hoitoon ovat kohtuuttomat. Hoito- ja hoivapaikkoja ei ole tarpeeksi.

Velkaneuvontaan pääsystä voinee vain haaveilla.

Vääristyneen omistajaohjauksen myötä Lappeenrannan kaupunki on käytännössä se taho, joka päättää, mitä Eksotessa tehdään. Kaupungissa palvelut ovat toki pulleat, mutta reuna-alueilla ei päästä edes rääppiäisiin.

Itärajalla on totuttu näkemään susia ennekin. Nyt on kokeiltu muutama vuosi sutta nimeltä Eksote.

Eksoteahan on pidetty valtakunnallisesti malliesimerkkinä sotemallista.

Tulevaisuus näyttää lohduttomalta, jos tämä on tosiaan parasta, mitä valtakunnassa pystytään järjestämään.

Mitä, jos kokeiltaisiin Kaakkois-Suomen vaalipiirin kaltaista vaihtoehtoa. Ei kai tilanne tästä ainakaan pahemmaksi voi mennä?

Paula Ahokas
Jouni Kiviaho
Pekka Koiso-Kanttila
Maija Valkeapää
Parikkalan Sitoutumattomat
Parikkala