Lukijalta: Urheilukouluhankkeeseen ehtii vielä osallistua

Sivistyslautakunta on saanut paljon huomiota osakseen palautettuaan yläurheilukoulun sekä urheilulukion enemmistön päätöksellä uudelleen valmisteluun. Kuumentuneeseen keskusteluun koen tarpeelliseksi perustella hieman lautakunnassa käytyä keskustelua.

Sivistyslautakunta on saanut paljon huomiota osakseen palautettuaan yläurheilukoulun sekä urheilulukion enemmistön päätöksellä uudelleen valmisteluun. Kuumentuneeseen keskusteluun koen tarpeelliseksi perustella hieman lautakunnassa käytyä keskustelua.
Aluksi tarkennus: Olympiakomitea ei ole laittanut hankkeen ovea vielä kiinni. Meillä on yhä mahdollista ripeällä päätöksenteolla osallistua tähän ”Once in a lifetime” urheilukouluhankkeeseen. Uudelleen valmistelu tarkoittaa käytännössä sitä, että asian valmistelua tarkennetaan ja tuodaan uudelleen päätettäväksi. Lautakunnan kokouksessa käydyssä värikkäässä keskustelussa hanketta pidettiin hyvänä ideana. Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että urheilupainotus yläkoulussa on tervetullut Savonlinnaan vahvistamaan urheilijapolkua. Uskon tämänkaltaiseen hankkeeseen osallistumisen luovan myönteistä imagoa koko kaupungillemme ja tuovan myönteistä näkyvyyttä Suomen kartalla.

Kuitenkin valmisteluvaiheessa kyseiseen hankkeeseen otettiin nk. varaslähtö, kun nopeasti syntyneeseen ideaan haluttiin hetimiten tarttua. Sellainen aktiivisuus on tervetullutta ja hyvää, mutta tämän myötä jäi miettimättä pari oleellista asiaa, joihin uudelleen valmistelussa halusimme saada vastauksia. Eikö yläurheilukoulun paras vastine ikäluokkaan nähden saavuteta sijoittamalla luokallinen urheilullisia oppilaita samaan kouluun muiden yläkoululaisten kanssa? Hankkeen tavoitehan on innostaa liikkumaan muitakin kuin luokalla jo olevia oppilaita. Onko siis luokan sijoittamista esimerkiksi Talvisaloon selvitetty? Lyseolla on mahdollista toteuttaa urheilupainotteinen lukio, kuten tähänkin saakka. Uskoisin, että näiden koulujen välimatka sekä nykyinen digipedagogiikka mahdollistaa joustavan yhteistyön puolin jos toisin.
Esityksen perusteena oli kauan kaivattu urheiluun panostaminen Savonlinnassa, mutta myös aivan selkeästi lautakuntaan tuotu esitys pohjautui normaalikoulun lakkautumiseen ja sen perusteella sijoitettuihin normaalikoulun oppilaisiin. Tämä mielestäni ei ollut oikein. Normaalikoulun ja sen oppilaiden tulevaisuus on yhä auki, joten heidän perusteella emme voi olla Savonlinnaan perustamassa yhtään uutta luokkaa. Todettakoon, että kouluverkkovalmistelu tältä osin on yhä auki. Monipuolisuus ja valinnaisuus opinnoissa eivät ole toisiaan poissulkevia tai eriarvostavia, vaan avaavat oppilaille mahdollisuuksia toteuttaa omannäköistä koulupolkua.

Toisaalta olen tyytyväinen, että asia on saanut kehitysmyönteistä keskustelua aikaiseksi. Keskustelut paikallisen urheilu- sekä liikuntamahdollisuuksien kehittämisestä ovat tervetulleita. Vaikkei aina pääse fyysisesti keskustelemaan paikan päälle, ei tarkoita suinkaan, ettei olisi mukana kehittämistyössä. Toivon keskustelun laajentuvan urheiluopinnoista myös liikuntapaikkojen, sekä mahdollisen liikuntastrategian kehittämiseksi Savonlinnan seudulle. Uuden strategian valmisteluun ovat lämpimästi tervetulleita aktiivisesti liikkuvat ja urheilua kannattaneet päätöksentekijät. Tuleva kevät tarjoaa siihen oivan mahdollisuuden.
Uskoakseni, tulevaan lukukauteen voitaneen alkaa valmistautua hiki hatussa.


Heli Laamanen (sd.)
Sivistyslautakunnan jäsen
Savonlinna

Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.