Lukijalta: Saimaan veneilijä on ympäristövastuullinen veneilijä

Tänä kesänä on ollut runsaasti kirjoittelua veneiden rungon vedenalaisten osien suojaamisesta ns. myrkkymaaleilla. Myrkkymaaleilla on tehtävänä estää eliöiden ja kasvuston kiinnittyminen veneen runkoon ja näin pitää pohja puhtaana sekä vene suorituskykyisenä läpi koko veneilykauden.

Saimaalla perinteisten myrkkymaalien käyttö on lailla kielletty ja veneilijät ovat myös tiedostaneet muuttuneet määräykset sekä niiden vaatimat toimenpiteet. Paljon on tehty mutta paljon on vielä tekemättä.

Suomen Purjehdus ja veneilyn jäsenseurat, eli tutummin pursiseurat, Saimaan alueella sitoutuivat keväällä yhteisesti edistämään jäsenistön veneiden pohjien kunnostamista nykyisten määräysten mukaisiksi.

Päätös on huomattava ja sen vaikuttavuus toivottavasti suuri. Veneiden omistajia opastetaan mm. runkokatsastusten yhteydessä toimenpiteisiin, mikäli havaitaan veneessä myrkkymaaleja käytettävän. Muutosta seurataan mahdollisuuksien mukaan mm. katsastajien toimesta ja seurantaa pyritään toteuttamaan seuroissa sekä yhteisissä tapaamisissa.

Pursiseurat Saimaan alueella sitoutuivat keväällä yhteisesti edistämään jäsenistön veneiden pohjien kunnostamista nykyisten määräysten mukaisiksi.

Veneen omistaja vastaa kuitenkin viime kädessä toimenpiteen toteuttamisesta sekä veneen pohjan suojaamistavasta. Sisävesillä ei erityiselle suojaamiselle ole lähtökohtaisesti tarvetta mutta nykyisin on saatavilla myös myrkyttömiä maaleja, joita voidaan laillisesti käyttää myös sisävesillä ja joita voidaan hyödyntää myös itämeren alueella veneiltäessä väliaikaisesti.

Yleisesti ottaen veneilyn ympäristökuormitus vesistölle on varsin kohtuullinen. Edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi on tunnistettu myös syystelakoinnin yhteydessä käytettävien jäätymisenestoaineiden vaikutukset vesistöön. Veneilijöiden tulisikin vaatia ja käyttää syyshuolloissa perinteisen glykolin sijasta myrkyttömiä jäätymisenestoaineita.

Kysymys on veneen omistajan valinnoista mutta myös huoltoja tekevien yritysten tietoisuuden lisäämisestä ja eri vaihtoehtojen tarjoamisesta. Tietoisuus kuitenkin lisääntyy koko ajan ja oikeaa suuntaa pyritään tukemaan pursiseurojen toimesta mahdollisuuksien mukaan.

Turvallista veneilysyksyä.

Antti Kaipainen
Suomen Purjehdus ja veneily ry.
Saimaan aluejohtaja
Savonlinna

Luetuimmat

Uusimmat uutiset