Lukijalta: Norppa elää ja voi hyvin ilman lisärajoituksia

Perjantaina 5.2. oli Itä-Savon uutisissa suurin otsikoin kirjoitus norpan suojelun laajentamisesta. Lukiessani juttua, tuli melkein paha mieli. Miten näin kapeakatseisesti voidaan ylipäätään ajatella.

Ministeri jatkaisi verkkokalastuskieltoa ja laajentaisi suojelualueita. Norppa elää ja voi jo hyvin näillä rajoituksilla. On käsittämätöntä, että tätä asiaa ajetaan eteenpäin. Asetus Saimaan alueen kalastusrajoituksista on lausuntokierroksella helmikuun 26. päivään saakka. Nyt viimeistään kannattaa asia nostaa osakaskunnissa pöydälle ja antaa lausunto oman tai osakaskunnan nimissä rajoitusten hillitsemiseksi. Mielestäni rajoituksia on jo riittävästi ja niillä varmasti norppakanta Saimaalla voi hyvin ja jopa lisääntyy.

Todellisuudessa en usko ministerin sanoihin siitä, että suomalaisten sekä Saimaan alueella asuvien ja mökkeilevien enemmistö on sitä mieltä, että verkkokalastuskieltoa on jatkettava. Mistä tällainen tieto on tullut?

Uusilla rajoituksilla päinvastoin tukahdutettaisiin Saimaan matkailun ja virkistyskäytön mahdollisuuksia kuin myös luonnon vesien kalakantojen hyödyntämistä. Nyt pitäisi ottaa järkikäteen. Mieluummin pitäisi panostaa vapaa-ajan kalastajien asianmukaiseen opastamiseen ja siihen miten verkot viritetään ja tuetaan, ettei norppa niihin tartu.

En halua puhua tässä nyt itseni puolesta. Suurijärven alueella, jossa enimmäkseen kalastan, ei kalastusrajoituksia ole. Haluan kannustaa ja tukea Saimaan alueen asukkaita ja kalastajia kertomaan todellisen mielipiteensä tästä asiasta.

Saimaan alueen kalastuksessa ei ole kysymys suinkaan siitä, että välttämätöntä ravintoa pitää saada alueen vesistä, niin kuin 1900-luvulla. Pikemminkin siitä, miten hienoa ja hyvää on hyödyntää luonnon ravintoa eri muodoissaan ja aiheuttaa jo sinänsä sillä pieni hiilijalanjälki, joka on kannatettavaa ja nykyaikaista. Ylipäätään Saimaan alueen kalakantojen hyödyntämistä tulee voimakkaasti kehittää.

Aina ei jakseta ajatella asioita loppuun ja pitemmällä tähtäimellä. Monet asiat vaikuttavat ilmaston muutokseen. Se on väistämätön todellisuus ja suomi ei sitä pysty estämään.

Suomi ja sen tekemät ratkaisut ovat kuin pisara meressä koko maailmaa ajatellessa. Esimerkiksi sähköauto todellisuudessa voi aiheuttaa suuremman ilmastonmuutoksen käyttövuosiensa aikana, kuin perinteinen nykyaikainen dieselauto. Pohdiskellaan näitä ja ilmaistaanpa joskus omia ajatuksia maailman kehittymiseen ja muutokseen.

Ari Lybeck

Suurjärven osakaskunnan puheenjohtaja

Kuntavaaliehdokas (kesk.)

Savonlinna

Luetuimmat