Lukijalta: Ehdotus Saimaan maakunnasta on syytä tutkia huolella

Puumalan kunnanjohtajan Matias Hildenin huoli Etelä-Savon pirstaloitumisesta (Itä-Savo 7.9.) on johtanut ehdotukseen perustaa Saimaan maakunta. Vaikka lähtökohta ei olekaan paras mahdollinen, on ehdotukseen syytä suhtautua vakavasti.

Molemmat maakunnat ovat pieniä, eivätkä selviydy kaikista tehtävistään kunnialla. Neljännesmiljoonainen uusi maakunta tuntuu jo nohevammalta. Mutta vasta sen jälkeen, kun samalla tehdään rakenteellisia uudistuksia, etsitään yhteisiä vahvuuksia ja taloudellista tehokkuutta. Saimaa-identiteetti tai väestön suurempi lukumäärä ei riitä uuden luomiseen.

Hilden uskoo yhteisen maakunnan synnyttävän saumatonta yhteistyötä yritysten, viranomaisten ja oppilaitosten välillä. Kyynikko voisi sanoa, ettei nykyinenkään maakuntajako ole esteenä yhteistyölle; kovin työlästä se vain näyttää olevan. Niin nyt kuin mahdollisessa uudessakin tilanteessa tarvittaisiin valtiovallan ohjausta, keppiä ja porkkanoita.

Saimaa-identiteetti tai väestön suurempi lukumäärä ei riitä uuden luomiseen.

Yksi suurimmista huolenaiheista ovat sosiaali- ja terveydenhuollon menot nyt ja tulevaisuudessa. Kun kolme sairaanhoitopiiriä yhdistyisivät yhdeksi, saataisiin varmasti taloudellista hyötyä pitemmän päälle. Yksi täyden palvelun päivystävä sairaala ja useampia alemman palvelutason sairaaloita. Mutta löytyykö tähän yhteistä tahtoa? Mikkeli ja Savonlinna ovat investoineet valtavat rahamäärät sairaaloihinsa viime vuosina oikein vanhan ajan kilpavarustelun hengessä. Eksoten omistajakunnat eivät näitä investointeja maksa, ideaalinen sairaalarakenne odottaisi pitkään.

Matkailun kehittämisessä ja markkinoinnissa olisi paljon tehtävää. Kaikki ovat juhlapuheissa samaa mieltä, mutta konkreettista odotellaan. Taloustutkimus osoitti selvityksessään Etelä-Savon eniten hyötyvän Lappeenrannan lentokentän matkustajavirroista. Odotamme, että Etelä-Savo osallistuu kentän kustannuksiin, se olisi ensi askel matkailun puolella.

Hildenin ehdotus on joka tapauksessa sellainen, että maakuntaliittojen on otettava koppi ja tehtävä selvitys.

Heikki Järvenpää
Kaupunkineuvos (kok.)
Lappeenranta