Lukijalta: Perheet ovat erilaisia ja lapset ovat yksilöitä, joten monessa tapauksessa koti on paras paikka turvallisuuden lisäksi myös kasvatuksellisesti

Suomalaisen yhteiskunnan tarjoama varhaiskasvatus on toki korkeatasoista, mutta myös kodeissa tapahtuvaa kasvatusta pitää entiseen tapaan tukea – eikä ainakaan vastustaa.

Varhaiskasvatuksen kehittämislinjasta kirjoittaneet (I-S 4.12.) Ritva Semi ja Anitta Pakanen ovat tärkeällä asialla: lasten kasvattaminen ei todellakaan ole vähäpätöinen asia.

Koska molemmat kirjoittajat edustavat lapsia ammatikseen kasvattavia (OAJ:tä ja Lastentarhanopettajaliittoa), näkemykset ovat ymmärrettävästi hieman yksipuolisia.

Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että he eivät sanallakaan mainitse erästä tärkeätä lapsiryhmää eli kotonaan varhaiskasvatusta saavia.

Varhaiskasvatuksen järjestäminen on kunnille pakollista, mutta perheiden ei ole pakko sitä vastaanottaa.

Niinpä etenkin syrjäseuduilla osa kuusivuotiaiden ja sitä nuorempien lasten perheistä jättää kuntien tarjoamat varhaiskasvatuspalvelut väliin ja huolehtii kasvatuksesta itse. Oppivelvollisuushan alkaa vasta seitsemänvuotiaana.

Suomalaisen yhteiskunnan tarjoama varhaiskasvatus on toki korkeatasoista, mutta myös kodeissa tapahtuvaa kasvatusta pitää entiseen tapaan tukea – eikä ainakaan vastustaa.

Kotiäidin rakastavan hoivan ja kasvatuksen tasolle päiväkodit yltävät vain harvoin.

Kaikki perheet ovat erilaisia ja lapset ovat yksilöitä, joten monessa tapauksessa koti on paras paikka turvallisuuden lisäksi myös (varhais)kasvatuksellisesti.

Viljelijäperheiden lisäksi kodin päiväkodin sijaan ovat valinneet monet kotona etätyötä tekevien äitien perheet sekä kotiäitiperheet.

Viime kuukausina ihmisiä ovat keskusteluttaneet eräät opetushallituksesta tulleet melko oudot avaukset, joiden leviäminen päiväkoteihin voi hämmentää esimerkiksi perinteisiä käsityksiä kunnioittavia perheitä.

Suomen opetushallinnolle soisi nyt malttia kovin radikaalien käsitysten suhteen, sillä monelle lapselle päiväkoti on varhaiskasvatuksen osalta paras paikka.

Päiväkodeissa tehdään erinomaista työtä lasten eteen, mutta kotiäidin rakastavan hoivan ja kasvatuksen tasolle ne yltävät vain harvoin.

Kotiäitien työn väheksymisen sijasta myös tämän varhaiskasvatusmuodon tukemista pitää edelleen jatkaa ja tehostaa.

Jari Rusanen
Savonlinna