Lukijalta: Seurakunnalta saakin odottaa paljon

Päätoimittaja Jaana Rautio-Teijonmaa kirjoitti pääkirjoituksessaan 17.1.2019: ”Olisiko seurakunnassa aika kysyä – miksi?”. Siis kysyä sitä, miksi ihmiset eroavat kirkosta eivätkä löydä seurakunnasta armollista tukipilaria elämälleen.

Kiitos tärkeästä kysymyksestä! Sitä kysytään kokonaiskirkossa ja myös meidän seurakunnassamme jatkuvasti.

Tutkimusten mukaan eräs keskeisimpiä syitä kirkosta eroamiseen on se, että ihmiset eivät enää pidä kirkon sanomaa Jumalasta ja Jeesuksesta merkityksellisenä. Se ei ole heille henkilökohtaisesti totta. Seurakuntamme on yrittänyt vastata tähän painottamalla strategiassamme kahta asiaa: 1) nostamme sanoman esiin ja 2) kohtaamme ihmisen.

Ajatuksena on, että sanoma ihmiseksi syntyneestä Jumalan Pojasta voi tuoda elämän tarkoituksen ja Jumalan rakkauden myös nykyihmiselle. Tuo sanoma ei kuitenkaan yksin riitä, vaan se on tuotava ihmisille tavalla, joka kohtaa heidät heidän elämänkysymyksissään.

Emme ole onnistuneet kovin hyvin. Seurakunnastamme on eronnut 251 jäsentä tammi—marraskuussa 2018. Se on 0,8 % jäsenistöstä. Koko kirkon verrokkiseurakuntien tasolla tilanne on vielä huonompi: 1,1 %.

Pääkirjoituksessa viitattiin kirkkovaltuuston pj. Juho Tiaisen toiveeseen siitä, että seurakunta ei jämähtäisi vaan kehittyisi ja uudistuisi. Hieno toive! Olemme jatkuvasti pyrkineetkin kehittymään. Esimerkkeinä viime vuodelta mainittakoon Leipä – Hengen ravintola –toiminta ja maatalousyrittäjien toiveesta aloitetut viljelijöiden parisuhdepäivät.

Ensi maanantaina alkaa Kulttuurikellarissa luento- ja keskustelusarja Aarteita kellarista, jossa on tarkoitus avata sellaisia kristinuskon teemoja, kuten SieluIhmisarvoUskomisen sietämätön vaikeusHyveet ja Raamatun puhuvat eläimet. Ne saatiin ihmisiltä kyselemällä, että mistä he haluaisivat kuulla.

Parantamisen varaa kuitenkin on ja ehdotuksia otetaan vastaan. Niitä kannattaa tehdä esimerkiksi uusille valtuutetuille.

Toimintaamme osallistutaan vastaavankokoisiin seurakuntiin verrattuna aktiivisesti jo nyt: jumalanpalveluksiin selvästi enemmän kuin verrokkiseurakunnissa, varhaisnuoriso-, nuoriso-, aikuis- ja ikääntyneiden työssä kaksi tai kolme kertaa keskimääräistä enemmän. Kirkkomusiikkityömme on erittäin laajaa ja laadukasta.

Savonlinnan seurakunnan jäsenmäärän kannalta suurin haaste on muuttoliike ja ikärakenne. Niiden johdosta väki väheni yhteensä 1 039 hengellä kymmenessä kuukaudessa! Seurakunnankin kannalta olennaista olisi saada Savonlinna nousuun. Siksi kinkereiden 2019 teemaksi on valittu Kristittynä kylillä ja kaupungissa. Haluamme suunnata katsetta kohti tulevaisuutta ja toivoa, olla mukana luomassa tälle seudulle positiivista henkeä ja ilmapiiriä. Kyselemme, mitä ja miten voimme kristittyinä tehdä kaupungin / asuinyhteisön parhaaksi.

Sammeli Juntunen
Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra