Lukijalta: Maakaapeloinnista kohtuuton hinta

Uutisistakin on joskus hyötyä. Tuli ainakin selväksi, ketä saamme kiittää sähkönsiirtomaksujen noususta. Keskustan ministeri Tiilikainen toi asian esille kertoessaan, että kuluttajien tulee maksaa kaapelointien aiheuttamat kulut. Yhtiöille on jo sovittu varma 7 prosentin tulo kaapeloinnin hyödystä. Mielestäni hän olisi voinut mainita myös, miksi yleensä kaapelointia tehdään.

Sehän tehdään siksi, koska metsänomistajat eivät pidä linjojen läheisistä puistaan huolta. Miten voi metsänomistajilla olla eri vastuu kuin tavallisella kansalaisella. Tässä haiskahtaa selvästi veto nimittäin kotiinpäin. Ja me joudumme maksumiehiksi ihan noin vaan laskua katsomalla. Huomaamme vaan, että hinnat ovat nousseet ja maksettava on.

Tähän pitäisi saada jotain järkeä. Vaikuttaa kuin eläisimme diktatuurin alla. Metsänhoito Suomessa on mennyt avohakkuulinjalle. Miksi eivät aliottaneet hakkuitaan linjojen läheisyydestä. Tehdään vaan älyttömiä aukkoja minne sattuu. Linjojen luona oleva puusto on todistettavasti kaatokypsää, jos ne aiheuttavat tarpeen kaapelointiin.

Nämä aukkohakkuut ovat osaltaan syypäitä nykyisiin myrskyihin, mitä meilläkin on. Isot aukot lämpenevät auringon paisteessa niin kuumiksi, että jossain vaiheessa lämpö väkisin pyrkii ylös ja sotkee virtaukset. Tämäkin on metsänomistajien aikaansaannosta kun pitää saada kuormat äkkiä tehtaille. Jää vain kivat kipinäalttiit aukot jäljelle. Onko järkee?

Olenko väärässä, jos sanon, ettei tässä mikään mene oikein. Meille, jotka maksamme kaivut ei luvata mitään. Keskustan kompensaatiothan ovat meille ihan tuttu juttu.

Niitä on turha pyydellä. Minä olen puolestani sitä mieltä, että meistä on tehty siirtoyhtiöiden osakkaita ja se pitää näkyä myös meidänkin lompsassa. Perustelen tätä sillä, että kaapelointiin yhtiöt ottavat 30 prosenttia lainaa ja loput maksattavat meillä. Tieto on peräisin heiltä itseltään. Kysyn vaan tässä lopuksi, löytyykö yhtään tyytyväistä rahoittajaa/maksajaa/kuluttajaa?

Pertti Savolainen
Ensola

Kommentoidut