Lukijalta: Kerran vielä Esa Valkonen — "Tiesit erittäin hyvin, että väitteesi ei pitänyt paikkaansa"

Arvoisa kaupunginvaltuutettu Esa Valkonen, kirjoitit mielipiteitäsi kouluverkosta ja kaupungin taloudellisesta tilasta (Itä-Savo 19.10.).

Myönteisesti jo yllätyin, kun juttusi alussa kirjoitit, että olet valtuutettujen Lea Sairasen sekä Matti-Pekka Parkkisen kanssa jostakin asiasta hyvin pitkälti samaa mieltä. – Olipas lupaava alku! Heti kuitenkin pettymyksekseni palasit omaan vakiintuneeseen tapaasi eli arvostelit muiden päätöksiä ja muita valtuutettuja myös edellä mainittuja, ja pidit vain omia mielipiteitäsi asiassa kuin asiassa ainoina oikeina.

Väitit myös Esa totuudenvastaisesti, että lähes puolet keskustan valtuustoryhmästä oli 25.3. valtuuston kokouksessa valmis sulkemaan Nätkin koulun. Tiesit erittäin hyvin sen, että väitteesi ei pitänyt paikkaansa, koska kukaan ei sellaista valtuustolle esittänyt. Mutta mitäpä sitä ei tekisi toisia tai toisten tekemiä päätöksiä arvostellakseen ja samalla itseään esille tuodakseen?

Väitit myös kirjoituksessasi, että minä valitin Nätkin koulun koulumuoto syksystä 2019 alkaen -päätöksestä hallinto-oikeuteen vain jarruttaakseni uuden koulun rakentamista! Ehkä sinun tai edustamasi ryhmän keinovalikoimaan sellainenkin valitusperuste voi kuulua, mutta ei minun. Valitukseni perusteet varmasti tiedät, jos valtuuston kokouksessa puheenvuoroni kuuntelit ja uskoakseni olet lukenut valitukseni.

Valitukseni perustuu mm. päätöksen virheelliseen järjestykseen ja lainvastaisuuteen, koska asian valmistelu ja kuuleminen olivat puutteellisia tai monelta osin kokonaan puuttuvia. Valtuuston kokouksessa tein esityksen asian palauttamiseksi uudelleen valmisteluun.

Puheenvuoroni aikana myös ilmoitin, että tulen valittamaan päätöksestä hallinto-oikeuteen, jos asiaa ei päätetä palauttaa uudelleen valmisteluun. Sitä en tiedä kuinka paljon kukakin keskittyy kuuntelemaan toisten puheenvuoroja, mutta varsin toivottavaahan sellainen olisi.

Esitykseni jälkeen kokous keskeytettiin kymmeneksi minuutiksi, jotta valtuustoryhmät voisivat sopia äänestyskäyttäytymisistään. Tauon jälkeen äänestettiin, jossa esitykseni sai 18 ääntä ja käsittelyn jatkaminen 32 ääntä.

Sinä Esa ja lisäksesi 31 muuta valtuutettua aiheutitte äänestyksellänne tietoisesti uudelleen valmistelun sijasta pidemmän viivästyksen Nätkin kouluhankkeelle. Valtuuston tiedossa oli, että valitan päätöksestä hallinto-oikeuteen ellei asiaa palauteta uudelleen valmisteluun. Jos asia olisi palautettu esitykseni mukaisesti uudelleen valmisteluun, niin se olisi voitu ratkaista jo seuraavassa valtuuston kokouksessa 20.5. tai tarvittaessa ylimääräisessä kokouksessa aiemminkin.

Väitteet minun jarruttamistarkoituksesta ovat Esa sinun mielikuvitustasi. Minäkin odotan valitukseeni nopeaa päätöstä, jossa tarkoituksessa olen ollut itsekin yhteydessä hallinto-oikeuteen.

Myös valtuutettu Eija Stenberg kirjoitti Nätkille tarvittavasta pysyvästä kouluratkaisusta omia mielipiteitään (Itä-Savo 21.8.). Jutussa Stenberg totesi valitukseni tulleen kuin isku vasten kasvoja. Lisäksi hän epäili, että valitusasia oli tarkoin suunniteltu ja taustalla ajatus, että aikaa kuluu valitusasian käsittelyyn sen verran, että kouluhanke voidaan haudata kokonaan.

Tuohonkin kirjoitukseen samalla tavalla totean, että valitus ei suinkaan voinut tulla Stenbergille yllätyksenä, koska olin siitä jo etukäteen ilmoittanut, kuten edellä kirjoitin. Asia olisi tullut palauttaa valmisteluun, ettei lopullinen päätöksenteko valituksen takia viivästyisi, siksi myös Stenbergiä voidaan pitää hankkeen hidastajana äänestäessään uudelleen valmisteluun tekemääni palautusesitystä vastaan.

Stenberg myös ihmettelee jutussaan miten yksittäinen valtuutettu päättäjänä lähtee valituksen tielle. Mielestäni kunnallisessa päätöksenteossa jokaisella luottamushenkilöllä, kuten päätöksistä kaikilla kuntalaisillakin, tulee olla oikeus omaan kantaansa asiassa kuin asiassa. Valitettavasti tuo oikeus ei todennäköisesti toteudu ainakaan ihan vielä esimerkiksi kaikissa valtuustoryhmissä.

Jouni Matilainen
Kaupunginvaltuutettu (kesk.)
Savonlinna

Kommentoidut