Lukijalta: Puolustusta vai hyökkäystä -kaupungintalolta!

En malta olla vastaamatta käytyihin kirjoituksiin, mutta samalla ilmoitan, että jään odottamaan päättäjiltä toimenpiteitä, joita olisi tullut tehdä jo vuosia sitten Savonlinnan kaupungin henkilöstön, luottamushenkilöstön ja kansalaisten hyvinvoinnin eteen.

Keva:n henkilöstökysely on kunta-alalla käytetty tutkimus, johon kaupunginjohtaja Janne Laine viittasi kirjoituksessaan. Tunnen kyselyn hyvin tarkkaan. Kuitenkin uskallan kyseenalaistaa Savonlinnan kaupunginjohdon saaman palautteen seuraavalla näkemyksellä: Moni työntekijä laittaa rastit ”hyvään” mieluummin kuin huonoon, sillä tulevat seuraukset täytyy ajatella etukäteen. Niin viisas virkamies tekee, että itse jaksaa jatkaa työssään. Jättäessään työpaikan voi puhua sitten vapaasti, ja niin kun asiat oikeasti olivat.

Selvennystä lukijalle. Näin usein toimitaan sen vuoksi, kun virkasuhteesi jatkuu saman esimiehen alaisuudessa. Jos vastaat saavasi huonoa johtamista voivat seuraukset pahimmillaan olla mm. tulevissa rekrytoinneissa eteenpäin pääsysi esteenä, palkkauksessa ja muissa kunta-alan eduissa. Savonlinnan kaupungin johtaminen on pelolla johtamista. Niin työntekijät ovat minulle puhuneet usean vuoden ajan. Joten, jos kaupunginjohtajan johtaminen on parantunut Keva:n kyselyn tuloksissa siitä voisi nokkelasti päätellä, että henkilöstöjohtaminen on myös parantunut, mutta niin ei ole käytännössä, arjessa.

Nostan esille, että olin kutsuttuna Henkilöstötuottavuuden johtaminen 2018 -tutkimuksen tulosten julkistamistilaisuudessa, joka pidettiin 24.1, Helsingissä. Hyvällä henkilöstötuottavuuden johtamisella ja yritysten kannattavuudella oli tutkimuksen mukaan selkeä positiivinen yhteys. Tutkimustulokset ovat siirrettävissä kaikilta osin kuntapuolelle mutta en käy niitä tässä kirjoittamaan, ne ovat luettavissa somessa, Twitterissä ja Kauppalehdessä.

”Jos” Savonlinnan kaupungin johtaminen tukisi hyvää henkilöstöjohtamista, henkilöstötuottavuutta. Se mahdollistaisi uusien investointien ja työpaikkojen syntymisen sekä tulevaisuuden innovaatiot. On hyödytöntä syytellä toisia. On harmillista, että kaupunginjohtajan omat rekrytoinnit eivät ole tuottaneet hänelle tulosta. Virassaan Janne Laineen kannattaisi ehdottomasti panostaa hyvään henkilöstöjohtamiseen.

Ihmisten johtaminen on varmasti niitä vaikeimpia ja vielä vaikeampaa taitaa olla johtaa itseään. Kiitän yrittäjä Jonne Tynkkystä.

Annemaija Summanen
KTM, kauppatieteiden tohtoriopiskelija
Henkilöstöasioiden asiantuntija
Savonlinnan kaupungin asukas
En jatka julkisesti kirjoittamista!