Lukijalta: Pyörä keksittiin uudestaan

Huono-osaisuuden soteratkaisuissa, ehkäisyssä ja tilastotietojen käytössä voi ja pitää hyödyntää aikaisempien yrittäjien tuloksia.

Huono-osaisuuden soteratkaisuissa, ehkäisyssä ja tilastotietojen käytössä voi ja pitää hyödyntää aikaisempien yrittäjien tuloksia.
V. Kuvaja-Kölner ja M. Pulliainen haastavat Itä-Savossa 28.2. tulevien kuntavaalien ehdokkaita perehtymään huono-osaisuuden tilastotietojen hyödyntämiseen.
Lopuksi he myös huudahtavat, että aina ei tarvitse pyörää keksiä uudestaan.
Kun he sitten kyselevät laadukkaista (hyvävaliditeettisista) sekä luotettavista (hyväreliabiliteettisista) tilastollisista tunnusluvuista ja osoittimista (indekseistä ja indikaattoreista), jotka ohjaavat toimintaa, niin kyllä epäily siitä pyörän keksimisestä herää.
Esimerkiksi jo 1980-luvulla yhdessä Savonlinnan seudun hankkeessa esitettiin Kuvaja-Kölnerin ja Pulliaisen kaltaisesti , että ”jos naapurikunnalla menee jollain sektorilla hyvin, niin kannattaisi varmaan istua yhdessä alas ja selvittää, että mitä siellä tehdään toisin”. Myös esitettiin, että miten.
Tästä kerrotaan laajemmin esimerkiksi kirjoissani Ennakoiva mielenterveystyö (1998 Helsingin yliopistopaino) ja Better mental health with 7x4-field (2016 Lambert academic Publishing).

Juhani Heiska
Psykologi
Savonlinna

Osallistu keskusteluun

Itä-Savo