Lukijalta: Pelastuisiko sairaala erikoistumalla?

Alkaa näyttää pahasti siltä, että Savonlinnan keskussairaala on yksinkertaisesti kuihtumassa pois, syynä Sosterin alueen väkimäärän väheneminen, ylivoimaiseksi käyvät kustannukset per asukas ja jatkossa lääkärien saatavuus. Tilanteen voisi korjata ainoastaan riittävä määrä uusia maksavia palvelujen käyttäjiä ja lääkäreitä, mutta mistäs ne otetaan?

Lisääntyvä etätyö ja ns. kakkosasukkaat eivät taida riittää pelastukseksi. Entäpä tietynlainen erikoistuminen: jospa suunnattaisiin katseet itärajan taakse, josta myös huippulääkärimme Helena Puonti on saanut oman alansa asiakkaita.

Siellä asuu ”sanatorioita” käyttämään tottuneita ihmisiä parikertaa Suomen väkiluvun verran, ja lähempänä meitä, kuin Helsinki. Sairaalassamme on ymmärtääkseni suhteellisen hyväkuntoiset ja modernit tilat ja laitteet, venäjänkielistä lääkärikuntaakin. Luonto ja ympäristö on maailman mittapuussakin ainutlaatuisen hieno ja puhdas.

Sairaalassamme on ymmärtääkseni suhteellisen hyväkuntoiset ja modernit tilat ja laitteet, venäjänkielistä lääkärikuntaakin.

Voisiko sieltä löytyä yhden edes puolen Sosterin verran kiinnostuneita ja riittävän maksukykyisiä potentiaalisia asiakkaita, jotka haluaisivat hoidattaa sairauksiaan ja terveyttään täällä tässä ympäristössä? Sopisivatko SAO:n tai Savujen vielä purkamattomat talot tarvittaessa alkuvaiheen hotellitiloiksi?

Voitaisiinko näillä näkemyksillä lobata ja varmistaa myös Parikkalan rajanylityspaikan nopea valmistuminen. Kiire alkaa olla. Kun matkailuakin halutaan lisää, voisiko piristysruiskeena toimia siis terveys- ja hyvinvointimatkailu? Olisiko tämä edes selvittämisen arvoinen ajatus koronaongelmien selviämistä odotellessa? Muuten – sairaalan viereen, rantaan on jätetty tonttimaatakin reserviin mahdollista erityistä käyttöä varten.

Timo Nokelainen

Savonlinna

Luetuimmat