Lukijalta: Menikö passisi tai henkilökorttisi vanhaksi?

Mikäli näin kävi, voit valmistautua seuraavanlaisiin tehtäviin.

Olen 86-vuotias mieshenkilö Juvalta, asun kirkonkylässä. Tarvitsin uuden henkilökortin, jota varten kävin passikuvassa paikallisessa yrityksessä. Yritys teki sähköisen hakemuksen ja maksoi samantien valtiolle 54 euroa. Noin kolmen viikon kuluttua sain postissa ilmoituksen, jossa pyydettiin menemään Mikkelin poliisilaitokselle tunnistettavaksi henkilökohtaisella allekirjoituksella.

Jonoa oli niinkuin keskussairaalan päivystysosastolla, sain odottaa yli kaksi tuntia kunnes pääsin palveltavaksi.

Asia eteni siten, että sain tekstiviestin henkilökortin saapumisesta paikallisesta matkahuollosta.

Mennessäni noutamaan henkilökorttia, selvisi etteivät he voi luovuttaa korttia koska minulla ei ole voimassa olevaa passia tai henkilökorttia. Sain ohjeen tulla uudelleen ja ottaa mukaani ulkopuolinen henkilö, jolla tulee olla voimassa oleva passi tai henkilökortti. Valtakirja pitää tottakai tehdä mukaan ennenkuin lähetys luovutetaan.

Sain ohjeen tulla uudelleen ja ottaa mukaani ulkopuolinen henkilö, jolla tulee olla voimassa oleva passi tai henkilökortti.

Tässä vaiheessa tarkistin kolmelta tuttavaltani, eikä kellään sattunut olemaan voimassa noita tunnisteita. Pitääkö siis minun lehti-ilmoituksella, ovelta-ovelle käymällä tai jollain muulla tavalla etsiä avustaja mukaan?

Minkä lain perusteella Oy Matkahuolto Ab:n johto on omalla päätöksellään tehnyt uuden henkilökortin noutamisen näin monimutkaiseksi? Poliisilta saamani tiedon mukaan menettely on yksinomaan Matkahuollon päättämä. Ajatellaan vaikkapa syrjäkylällä 50 km:n päästä toisen kyydillä tulevan vanhuksen asioinnin vaiheita henkilökortin tai passin uusimisessa.

Käytävä kuvassa, maksettava hakemus, käytävä Mikkelissä allekirjoittamassa henkilökortin hakemus, ja lopulta mennessään noutamaan korttia Matkahuollosta, osattava ottaa valtuutettu ulkopuolinen henkilö, jolla on voimassa passi tai henkilökortti, mukaansa. Aikaa ja rahaa kuluu matkoihin byrokratian vuoksi.

Lainatakseni edesmenneen Unto Partasen sanontaa: jos Teillä on ongelmia, tulkaa luokseni, minä ratkaisen ne alta aikayksikön! Toinen sanonta sopii tähän myös: perheeseen syntyi ensimmäinen lapsi, ja isä totesi, että mikähän neropatti meidän lapsesta isona tuleekaan, kun hänellä on pää kuin kontti!

Edellä esitetty tarina ei kohdistu paikalliseen Matkahuollon asiamieheen, päinvastoin heille voi kohdistaa tuhannet kiitokset hyvästä palvelusta!

Kyösti Matiskainen
Suomen kansalainen Juvan kunnasta

Kommentoidut