Lukijalta: Heinäveden kaivoshanke kertoo kelvottomasta lainsäädännöstä

Heinäveden kaivoshanke kertoo suomalaisen kaivoslainsäädännön lepsuudesta. On hyvä, että vaalien alla typerää ja vahingollista hanketta vastustamaan noustaan kykypuoluetta myöten, kuten meppi Petri Sarvamaan ja kansanedustaja Kaj Turusen kannanotot ilahduttavasti osoittavat.

Kansainväliset kaivosyhtiöt ovat tv-dokumentissa jo vuosia sitten todenneet, että Suomessa on maailman löysin kaivoslaki. Sitä passaa hyödyntää luonnon ja paikallisasukkaiden hyvinvoinnin kustannuksella. Nyt kun nykyhallitus vielä heikentää ympäristöhallinnon osaamista ja toimintavaltaa, ei mikään muu kuin kansalaisaktiivisuus pidättele kaivosyhtiöitä.

Päättäjien soisi lupautuvan ennemmin kiristämään keskustan Pekkarisen aikoinaan kätilöimää kaivoslainsäädäntöä ja siten puuttumaan mätiin rakenteisiin kuin hehkuttamaan eduskuntaan perustettavan Love Saimaa -ryhmän autuudella.

Kaikille kansanedustajille tiedoksi, että meillä on jo Love Saimaa -liike: Suomen luonnonsuojeluliitto. Tervetuloa mukaan.

Näinköhän onnistuu?

Sipilä julisti puoluekokouksessa Talvivaaran varjossa Sotkamossa, että akkuteollisuusklusteria pääomitetaan lisää, jos keskusta menestyy vaaleissa. Heinäveden kaivos olisi osa kyseistä klusteria. Mitä tähän sanoo ympäristöpuolueeksi keskustaa markkinoiva kansanedustaja Hanna Kosonen?

Kaikille kansanedustajille tiedoksi, että meillä on jo Love Saimaa -liike: Suomen luonnonsuojeluliitto. Tervetuloa mukaan. Meille kansalais- ja ympäristöjärjestöillehän hallitus on sysäämässä vastuun ympäristöntilan seurannasta.

Muitakin Saimaata uhanneita kaivoshankkeita kuin Heinäveden rylläys on olemassa, olkoonkin, että esim. Rantasalmen Osikonmäen kultaesiintymän suunnalla on onneksi ollut hiljaista pari vuotta. Joten työsarkaa ympäristöliikkeillä riittää.

Tiina Stranden
Puheenjohtaja
Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry.

Kommentoidut