Lukijalta: Mitä punkaharjulaiset saivat yhdentymisestä? — Valtakunnan korkeimman kunnallisveroprosentin

Savonlinnan ympäristökuntien liittämisen Savonlinnaan piti olla ympäristökunnille Punkaharjulle ja Kerimäelle kuntatalouden pelastaja? Käsitykseni mukaan tällä toimella turvattiin ainoastaan täysin kuralla olleen Savonlinnan talous.

Savonlinnan ympäristökuntien liittämisen Savonlinnaan piti olla ympäristökunnille Punkaharjulle ja Kerimäelle kuntatalouden pelastaja?
Käsitykseni mukaan tällä toimella turvattiin ainoastaan täysin kuralla olleen Savonlinnan talous. Punkaharjulla talous oli ainakin vielä liittämisajankohtana positiivinen. Tosin, keskustan kuntapoliitikot varoittelivat tulevaisuuden haasteista, jos ei yhdentymistoimia tehdä.

Mitä punkaharjulaiset saivat yhdentymisestä?
Valtakunnan korkeimman kunnallisveroprosentin.
Nykyinen Savonlinnan kaupunginjohtaja tuli ulos riemukkaalla suunnitelmalla: lasketaan veroprosenttia puoli prosenttiyksikköä
(0,5 %). Helsinkiläisille on luvattu verohelpotusta sama puoli prosenttiyksikköä. Ilmeisesti kaikissa muissakin korkean kunnallisveron kaupungeissa linja on sama.
Savonlinna tulee olemaan edelleen ykköspaikalla verottamassa kaupunkilaisiaan.

Pienestä suureksi — haaveilua kuntapolitiikassa.

Mitä näillä korkeilla veroilla on saatu?
Mieleeni ei tule muuta kuin Vuosisadan tie. Tosin Punkaharjun (Savonlinna) Harjutie on kunnoltaan ollut muutaman viime vuoden historiansa kehnoimmassa kunnossa. Liittymäteistä puhumattakaan.
Varmaa on myös se että, vaikka faneritehtaalle saataisiin lisätyöpaikkoja, eivät nuoret lapsiperheet halua muuttaa Punkaharjulle surkeasti hoidetun koulutuspolitiikan takia (koulujen lopettamiset).

Aikoinaan erehdyin puhumaan yhdistymisen puolesta. Syynä olivat politiikkojen puheista tulleet väitteet terveyspalveluiden (terveyskeskus) säilyttämisestä ja toiminnan parantamisesta suuremmilla resursseilla.
Olen myös koko aikuisikäni äänestänyt sosiaalidemokraatteja. Jäsenenäkin olen ollut 30 vuotta. Kyllä demaritkin olivat yhdentymisessä täysin kepun vietävänä. Joten ei ihme, että tällainen ukonturakin oli ulkona kuin lumiukko?
Todettava on, kyllä vähän pienempikin voisi olla.

Timo Vartiainen
Ukontura
Vaahersalo, Punkaharju