Lukijalta: Vastuutonta politiikkaa – Keskustalaiset kuntapäättäjät tuntuvat löytäneen itsensä nyt yllättävästä tilanteesta

Moni Savonlinnan seudulla on järkyttynyt siitä, mihin jamaan sote-asia on lopulta ajettu. Jo tässä vaiheessa näyttää nimittäin pahasti siltä, että lakipaketti paljastuu Savonlinnan kannalta täysin ontoksi. Tämä herättää kysymyksiä siitä, kuinka aidosti ollaan oltu turvaamassa nimenomaan Savonlinnan keskussairaalan olemassaoloa.

Ensiksi on kysyttävä, miten alueen ministerit, jotka lähettivät vuosi sitten paimenkirjeensä, ovat toimineet keskussairaalan edellytysten turvaamiseksi Savonlinnassa vai ovatko toimineet mitenkään?

Jos jo lakipaketin valmisteluvaiheessa oli varaa esittää uhkaus hallituksen kaatamisesta, mikäli Savonlinnan olisi annettu siirtyä Pohjois-Savoon, niin miksi nyt ei esitetä samaa, kun tiedetään Etelä-Savon rahoituksen riittämättömyys kahdelle keskussairaalalle?

Eikös rahoituksen riittävyys turvaa mitä parhaiten edellytykset yhtenäiselle Etelä-Savolle?

Entä, miksi vasta nyt tunnutaan suunniteltavan sitä, mitä muita lakimuutoksia Savonlinnan keskussairaalan säilyminen Etelä-Savossa edellyttäisi?

Miksi vasta nyt tunnutaan suunniteltavan sitä, mitä muita lakimuutoksia Savonlinnan keskussairaalan säilyminen Etelä-Savossa edellyttäisi?

Voisi olettaa, että alueen keskustalaiset kansanedustajat olisivat pedanneet jatkon ja poliittisen tuen jo hyvissä ajoin heti paimenkirjeensä lähettämisen jälkeen eli vuosi sitten. Eivätkö edes paikalliset keskustalaiset kuntapäättäjät tiukanneet näitä faktoja kansanedustajiltaan?

Paikalliset keskustalaiset kuntapäättäjät tuntuvat löytäneen itsensä nyt yllättävästä tilanteesta: tilanteesta, jossa pitäisi aloittaa neuvottelut Mikkelin seudun kanssa. Mikään yllätys ei olisi pitänyt olla kuitenkaan sen, että alueiden painoarvon epäsuhta säilyy edelleen yhtä huonona Savonlinnalle kuin tähänkin saakka.

Miten tähän kysymykseen ei edes pyritty etsimään mitään ratkaisua, vaan ajettiin vain härkäpäisesti Etelä-Savon mallia? Vastuuta ei kuitenkaan haluta ottaa tästä jamasta.

Politiikan tekemisen maku paljastuu viimeistään siinä, kun esitetään kysymys, miksi Keskusta ei vaatinut samaa lakikirjausta Savonlinnan keskussairaalasta Pohjois-Savo -vaihtoehtoon? Olisi nimittäin aivan eri tilanne Savonlinnalle olla nyt luomassa 10 vuoden ajan yhteistyötä yliopistollisen sairaalan kanssa. Tai, jos keskussairaalan olemassaolon edellytykset uhkaisivat loppua, kuten nyt Etelä-Savossa, olla mieluummin suoraan Kuopion kyljessä.

Minna Tikkinen-Kapanen

Savonlinna