Lukijalta: Turha politikointi viivästyttää Etelä-Savon sote-neuvotteluja

Mielestäni kuntapolitiikka on parhaillaan silloin, kun jätetään politiikan teko mahdollisimman vähälle ja keskitytään kuntalaisten asioiden hoitoon. Varsinkin Savonlinnan päätöksenteossa sote-asiat ovat politisoituneet liikaa, mikä on johtanut vastakkainasetteluun ja samalla on kaivauduttu syvälle poteroihin, mistä ei tahdota ylös päässä. Ylilyöntejä on tapahtunut puolin ja toisin; on tehty eduskuntavaalikampanjaa yksityistämisellä, luotu illuusio yhteistyöstä pohjoisen suuntaan, epäilty, että Mikkelin suunnalla on ketunhäntä kainalossa jne.

Tulevaisuus on kuitenkin tehtävä itse ja tärkeä on ensin tunnistaa tosiasiat. Nykyisenkaltaisen palvelun ylläpitoon ei ole alueemme resurssit riittäneet enää vuosiin, mikä on näkynyt kuntien pakona sairaanhoitopiiristämme ja palvelujen yksityistämisenä. Ei ole ollut realistista olettaa, että innokkaita maksajia löytyisi sen paremmin etelästä kun pohjoisestakaan. Valtiovalta voisi toki jonkin roposen tänne antaa, onhan se paljon täältä vienytkin.

Ensiarvoisen tärkeää olisi mielestäni mennä mukaan kaikkiin maakuntamme sote-pöytiin. Sosterille olisi asetettava pikaisesti säästötavoitteet, että saataisiin säästöjä aikaan jo ennen vuotta 2023. Maakuntamme terveydenhoitoon on yhdessä etsittävä ratkaisu, millä molemmat sairaalat voivat jatkaa mahdollisimman pitkään toimintaansa. Valtiovallan suuntaan on pystyttävä vaikuttamaan yhteisellä äänellä ja vanhat kiistat on unohdettava.

Tämä työ ei tule varmasti olemaan helppoa. Vaikeuskerrointa lisää Savonlinnassa vielä se, että monella päättäjällä on varsin läheinen suhde Sosteriin. Onhan kysymyksessä yksi kaupunkimme suurimmista työnantajista. Mikäli tämä työ tyritään, meidän käy huonosti. Palvelut heikkenevät ja kustannukset jäävät pysyvästi korkeiksi. Nyt pitäisi unohtaa oma ja lähipiirin etu ja poliittisten irtopisteiden keruu ja kääriä hihat paremman tulevaisuuden turvaamiseksi meille kaikille.

Mikko Jantunen

Tarkastuslautakunnan jäsen (kesk.)

Savonlinna