Lukijalta: Aivan yhtä perusteltua, kuin vaatia ihmisiä muuttamaan työn perässä maan ääriin, olisi usuttaa yrityksiä muuttamaan työvoiman perässä

Sekä keppi- että porkkanakeinoja kyllä on, jos niitä vain halutaan käyttää, työntekijöiden lisäksi myös työnantajaa kohtaan.

Työttömyyden torjunnan aktiivimalli – jossa työttömiä patistellaan ottamaan enemmän vastuuta itsestään – halutaan kaataa.

Opposition mielestä parempi siis olisi niin sanottu passiivimalli, jossa työttömyys voisi olla todellinen vaihtoehto silloin, kun työnteko ei nappaa?

Hallitushan vain jatkaa omaksumallaan valinnanvapauden linjalla: työtön voi nyt valita korvaukselleen joko 100-prosenttisen aktiivimallin (töihin tai koulutukseen tai yrittämään tai muuttamaan työn perässä) tai noin 95-prosenttisen passiivimallin (sohvalla maaten).

Ei siis kohtuutonta kenellekään, hallitus sanoo.

Valinnanvapaus laajenee: aktiivimalli tai passiivimalli

Kohtuullisuus on suhteellinen käsite, mutta siinä, missä oppositio käyttää aktiivimallista sellaisia asiattomia, mutta mediaan hyvin uppoavia, ilmaisuja kuin "köyhien kyykyttäminen", "niskalaukaus" tai "raippa", hallituksessa aktiivimallia vain kehutaan.

Totuus lienee osapuolten välimaastossa.

Esimerkiksi se hallituksen lähtökohta, että työväen pitää aina joustaa, mutta pääoman ei, on helppo kyseenalaistaa.

Aivan yhtä perusteltua, kuin vaatia ihmisiä muuttamaan työn perässä maan ääriin, olisi usuttaa yrityksiä muuttamaan työvoiman perässä.

Sekä keppi- että porkkanakeinoja kyllä on, jos niitä vain halutaan käyttää, työntekijöiden lisäksi myös työnantajaa kohtaan.
 
Jari Rusanen
Savonlinna

Uusimmat uutiset

Kommentoidut