Lukijalta: Nätkille tarvitaan pysyvä kouluratkaisu

Nätkin koululaisten opiskelu jatkuu Kuninkaankartanonmäellä ja epävarmuus tulevasta kouluratkaisusta on edelleen olemassa, vaikka valtuustossa asia saatiinkin keväällä päätökseen. Lasten kuljetuksien kustannukset nielevät aikamoisen summan rahaa ja vievät koulupäivästä huomattavan ison ajan, joten kestävä ratkaisu olisi ollut hyvä toteuttaa.

Enemmistö Savonlinnan kaupunginvaltuutetuista halusi Nätkille pitkäaikaisemman kouluratkaisun, jolla Nätkin alueen kiinnostavuutta asumiseen olisi saatu lisättyä. Alueella on myynnissä omakotitaloja ja myynti tullee tulevaisuudessa lisääntymään. Sukupolven vaihdos on meneillään, sillä Nätkille on jo nyt muuttanut lapsiperheitä. Lapsiperheet tarvitsevat palveluita, joten koulu asia olisi tullut saada etenemään mahdollisimman nopeasti, kun entisen koulun tilat todettiin opetuskelvottomiksi.

Esitykset eri ratkaisuista olivat erittäin lyhytnäköisiä ja kaikki johtivat lyhyellä ajalla koulun lakkauttamiseen, vaikka oppilasmäärä onkin hyvällä tasolla. Nätkin alueen oppilaskertymää ei voi ennustaa pelkästään syntyvien lasten määrällä, vaan muuttoliike ratkaisee myös osansa. Valtuutettu Jouni Matilaisen tekemä valitus hallinto-oikeudelle tuli, kuin isku vasten kasvoja. Tuntuu siltä, että valitusasia oli tarkoin suunniteltu. Taustalla ajatus, että aikaa kuluu tulevaisuudessa valitusasian käsittelyyn sen verran, että kouluhanke voidaan Nätkillä haudata kokonaan ja lapset siirtää muiden koulujen oppilaiksi.

Asiaa oli selvitetty, lasten vanhempia kuultu, joten tietoa päätöksentekoon oli riittävä määrä. Valituksella on viety Nätkin lasten kohdalla koulurakennuksen toteutus yhä kauemmaksi tulevaisuuteen. Voi vain ihmetellä, että yksittäinen valtuutettu päättäjänä lähtee valituksen tielle ja jarruttaa investoinnin toteuttamista.

On erittäin ikävää, että valtuuston tekemää päätöstä ei voida toteuttaa ja virkamiehet levittelevät käsiään asian suhteen. Valtuuston päätöksiä, kun tulisi kunnioittaa ja edetä niiden mukaisesti.

Ihmetystä on herättänyt, ettei koulun osalta ole voitu käynnistää edes purkutoimenpiteitä. Purkamiselle rahoitus on varattu kuluvalle vuodelle, purkulupa myönnetty. Tulevaisuudessa koulua tuskin tullaan enää käyttämään opetustoimintaan, joten onko valitus syy viivytykselle vai mikä estää koulun purkamisen.

Nätkin alueen lapset tarvitsevat kestävän, terveen ja turvallisen oppimisympäristön mahdollisimman pian. Alueen 140 oppilasta tarvitsevat oman koulun, jolla on mahdollista toimia pitkälle tulevaisuuteen.

Koulu antaa positiivisen viestin alueen asukkaille, alueelle muuttaville ja muuttoa harkitseville.

Eija Stenberg
puheenjohtaja
Savonlinnan sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö ry