Lukijalta: Onko sairaalasta kassakaappisopimus?

Kun on itse kohta kuusi vuosikymmentä sitten syntynyt Savonlinnan keskussairaalassa marraskuisen lumimyräkän tuiskeessa, tätä ei ole kiva kysyä, mutta onko tulevaisuudella oikeasti tarjota kovin hyviä näkymiä?

Jos vielä saisin leipäni toimittajan töistä, kysyisin ensimmäisenä Panu Peitsarolta ja Pekka Nousiaiselta, onko heillä tehtynä sellaista kassakaappisopimusta, missä KYS lupaa Savonlinnan keskussairaalan säilyvän hamaan maailman tappiin. Tuskin, mutta se olisi reilua sanoa isoon ääneen.

Sitten: jos sairaala pelastuu sillä, että se on osa yliopistosairaalaa, ovatko muut ERVA-alueen sairaalat Jyväskylä, Joensuu ja Mikkeli jo sellaisia? En tiedä, mutta jos eivät, jatkossa ainakin haluavat olla. Mistä siis se erityinen hyöty tulee, jos kaikki ovat samassa asemassa? Vai onko Savonlinnalla tähän joku erityisoikeus? Jos ei, sama yliopistosairaalastatus voitaisiin saada myös osana Etelä-Savoa, vai mitä? Em. herrat tietänevät paremmin.

En kiellä, etteikö Etelä-Savo väestötappioisena maakuntana olisi tiukalla kahden keskussairaalan kanssa. Mutta jos Itä-Savo liittyy osaksi Pohjois-Savoa, luonnollisin seuraus maakunnan hajotessa on se, että Mikkelin ja Pieksämäen seutu tulee perässä. Sitten meillä on kolmen keskussairaalan maakunta. Uskotteko että Kuopio pitää viimeiseen asti hampain kiinni juuri Savonlinnan sairaalasta?

Uudessa Savon maakunnassa olisi suurin piirtein kymmenesosa itäsavolaisia, ei sekään vaikutusmahdollisuuksia lisää, ja tämähän koskee sitten paljon muutakin kuin sairaalaa.

Minullahan ei ole mitään Kuopiota vastaan. Siellä on käyty kaksi kertaa lasta yrittämässä, ja tuskin se KYSin vika oli, ettei se onnistunut.

Minä en vastaa, minä vain kysyn. Mutta iloitaan kotimaisesta turistivirrasta – oopperajuhlien ja ulkomaalaisten puutteesta huolimatta. Siihen ainakin kannattaa panostaa ja luottaa jatkossakin.

Ai niin: tämä käsittämätön ikuinen nahina näiden kahden tietyn kaupungin välillä. Eiköhän sovita ainakin se, että synnytysosaston ja OKL:n lakkauttamispäätökset tehtiin jossain muualla kuin Mikkelissä.

Jarmo Laukkanen

Sääminkiläinen

Uusimmat uutiset

Kommentoidut