Lukijalta: Tarina Pohjois-Savosta

Sosterin johto on systemaattisesti kertonut tarinaa, jossa liittyminen Pohjois-Savon sote-maakuntaan muuttaisi lähestulkoon velatkin saataviksi. Yleensä, niin tässäkin tapauksessa, kun jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta. Sosterin johto sai kuitenkin myytyä tarinansa kuntalaisille erittäin hyvin. Itä-Savo lehdellä on ollut keskeinen rooli tarinan välittämisessä kuntalaisille. Lehti on välittänyt asiasta tietoa valikoivasti.

Tämän tarinan osti myös suuri joukko valtuutettuja, koko Itä-Savon alueella. Hyvää tarinaa ei haluttu pilata faktoilla, joita Pohjois-Savosta on kuulunut jo vuoden päivät. Sote valmisteluun liittyvät kuulemiset toivat aukottomat faktat Savonlinnan valtuutetuille, ettei Pohjois-Savo ole realistinen vaihtoehto sote-suunnaksi. Suosittelen jokaista kuntalaista lukemaan Kuopion kaupungin kuulemismuistion osoitteesta dynasty.savonlinna.fi/kokous/20206595-11-13.PDF.

Faktat olivat siis tiedossa kun Savonlinnan valtuusto päätti sote-suunnasta. Valitettavasti Sosterin johdon tarina nimeltä Kys-Savonlinna oli myyty kuntalaisille niin hyvin, että populismi ajoi valtuuston enemmistön päättämään suunnasta vastoin faktoja. Kuntalaisille markkinoituja pilvilinnoja ei haluttu romuttaa.

Sote-ministeriryhmä käsitteli Itä-Savon sote-suuntaa Ministeri Krista Kiurun (sd.) johdolla. Sote-ministeriryhmän on ollut pakko ottaa faktat päätöksenteon pohjaksi. Lausuntojen pohjalta Itä-Savon selkeä suunta oli Etelä-Savo. Itä-Savon liittäminen Pohjois-Savoon vastoin heidän tahtoaan, olisi tarkoittanut pakkoavioliittoa, joka olisi voinut tuhota Savonlinnan lisäksi koko Kys:n erityisvastuualueen, kuten kuulemismuistioista käy ilmi.

Sote-ministeriryhmän ratkaisu oli Savonlinnan kannalta vähemmän huono sote-suunnan osalta. Paikattavaa ratkaisuun jäi. Määräaika sairaalan ylläpidolta pitää poistaa, lakikirjaus velvoittavaksi ylläpitää kahta sairaalaa Etelä-Savossa sekä rahoituksessa huomioitava paremmin saaristoisuus. Tässä on koko Etelä-Savon yhteinen edunvalvonta tavoite, jonka eteen työ tulee aloittaa välittömästi.

Savonlinnan sairaalan säilyminen ja palvelujen turvaaminen on alueen ykköstavoite. Sitä ei saavuteta nahkaremmeillä ja myrkkyruiskuilla, vaan kovalla työllä ja hyvällä yhteistyöllä.

Jonne Tynkkynen

Kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Savonlinna