Lukijalta: Savonlinna kriisikunnan uralla

Itä-Savo uutisoi yrittäjien pääkadun vuokratasoon kohdistuvasta huolesta. Yrittäjien pitäisi ymmärtää, että pienellä keskusta-alueella ekonomisteille tuttu polvekas kysyntäkäyrä raunioittaisi koko pääkadun nopeasti. Vuokrien on mukailtava kiinteistöjen kestävää kustannustasoa, mm. kiinteistöveroa, jolloin vuokratasot eivät ole kohtuuttomia. Vuokrat vain tuntuvat kovilta siksi, että kauppa ei käy eli myynnin volyymi jää pieneksi. Se ei ole yrittäjien vika, koska ostovoima on ulosmitattu veroina kunnalle.

Kaupungin suurimmat teollisuuslaitokset seisovat tällä viikolla palkkaneuvottelujen vauhdittamiseksi. Huippuun nostetut kunnallisverot imevät työtaistelun mahdolliset saavutukset jo ennalta, mutta silti nämä samat ammattiosastot hyväksyvät vastaavat ostovoiman leikkaukset veroina. Onko tämä savolaista sumeaa logiikkaa?

Savonlinnassa dissidentit ”ammutaan aamun koitteessa”, kuten sivistyslautakunnassa vuosi sitten. Ennätysäyristä huolimatta joudumme hankkimaan jo katuvalot ja koulujen pulpetitkin leasingillä, mikä on vain yksi velkaantumisen peittelynimitys. Nyt kaivetaan laskiämpäristä jo siemenperunoiden kuoretkin. Toivottavasti edes joku tuntisi pistoja sielussaan painellessaan nappeja valtuuston budjettikokouksessa.

Kaavoitus on kunnan yksi tärkeimmistä elinkeinopolitiikan instrumenteista. Tasokas kaavoitus luo hyvät edellytykset kaupalle ja teollisuudelle sekä tukee viihtyisän ja toimivan elinympäristön rakentamista.

Tiistaina tekninen lautakunta alkaa käsitellä oikeusvaikutteista strategista yleiskaavaa. Oikeusvaikutteisuus tarkoittaa sitä, että yleiskaava on ohjeena laadittaessa ja muutettaessa asemakaavaa sekä ryhdyttäessä muutoin toimenpiteisiin alueiden käytön järjestämiseksi.

Kaupallinen keskusta vaipuu kryogeeniseen olotilaan.

Vastoin maankäyttö- ja rakennuslain kirjainta ja henkeä kaavaesitystä on valmisteltu salassa jopa teklan herkkusieniltä. Tietoa on kieltäydytty luovuttamasta myös asianosaisille eivätkä ristiriitaisuudet suinkaan siihen jää.

Itse kaavaesitys on melkoinen pommi. Esitys on mm. valtuuston hyväksymän kaupunkistrategian vastainen, mikä jättää auki kysymyksen siitä, kuka käyttääkään kaupungissa isännän ääntä.

Kaavan suurin katastrofi on kuitenkin ydinkeskusta. Selostusosassa on huomioitu ydinkeskustan näivettyminen, mutta koko esityksestä ei löydy yhtään konkreettista korjaustoimenpidettä vuoteen 2040 saakka. Kaava päinvastoin hajottaa yhdyskuntarakennetta viimeistelemällä keskeneräiseksi jääneiden rakennejärjestelyjen aiheuttamat vahingot, vaikka sanahelinällä väitetään päinvastaista.

Kaupallinen keskusta vaipuu kryogeeniseen olotilaan. Yrittäjien toiveet toteutuvat, kun toimitilavuokrat laskevat, mutta enää ei ole asiakkaitakaan. Itse aiheutettu romahdus on edessä.

Kaupungin johtava ideologia näyttää olevan après moi, le déluge; minun jälkeeni vedenpaisumus. Elämmeköhän keskellä zombien apokalyptista herätysliikettä, kun tuntuu, että kaupunkia johdetaan lähinnä selkäydinreaktioilla ajautumalla tilanteesta toiseen.

Kaupungin pitäisi osata tarkastella kaikkia asioita poikkitieteellisesti myös mm. ekonomian ja teknisten realiteettien valossa. Vaatimus ei ole ristiriitainen, mutta vaatii nykyistä laadukkaampaa suunnittelua.

Kriisikunta olisi jo Utopia.

Jouko Kaipainen
Savonlinna