Lukijalta: Sote-ratkaisu kyseenalaistaa kansanvaltaa

Maakunnan keskustalaiset vaikuttajat, savonlinnalaiset heidän joukossaan, kehuvat (Itä-Savo 14.10.) tehtyä sote-ratkaisua. Keskustan Tuukka Suomalaisen mielestä ratkaisu on Savonlinnan seudun osalta parempi kuin odotettiin (Itä-Savo 12.10.). Mitenkähän huonoa ratkaisua odotettiin, kun tätä pidetään hyvänä?

Savonlinnan seudulla on ollut hyvä perinne toimia yhtenäisenä yli puoluerajojen meille keskeisissä edunvalvonta-asioissa, myös yli hallitus-oppositiorajan. Vain siten saadaan tuloksia. Nyt tähän Savonlinna-puolueeseen toi kohtalokkaan särön Savonlinnan Keskusta, jolla hallituspuolueena on ratkaisevaa vaikutusvaltaa. Muutamaa suoraselkäistä poikkeusta lukuun ottamatta keskustalaiset toimivat ensisijaisesti puolueensa valtakunnallisen linjauksen tahdottomina välittäjinä, eivät Savonlinnan seudun tahtotilan edustajina.

Savonlinnan seudun tahtotila oli selvä. Toistuvasti ja hyvin perustellusti kaukoviisaasti maan hallitukselle viestitettiin halutuksi suuntautumisvaihtoehdoksi Pohjois-Savo. Riippumatta siitä, koskeeko ratkaisu vain sairaanhoitopiiriä vai maakuntaa. Johannes Virolaisen tunnettu ”Kansa on puhunut, pulinat pois” unohtui kuitenkin Savonlinnan keskustalaisilta. Päinvastoin, he pyrkivät kaikin keinoin kyseenalaistamaan savonlinnalaisten demokraattista päätöstä viimeiseen saakka.

Nyt suurena voittona markkinoitu ”vahva signaali mahdollisuudesta säilyttää hyvinvointialueella kaksi päivystävää sairaalaa” jatkaa samaa kansanvallan halveksuntaa. Pelkät signaalit ja lupaukset eivät nyt auta. Niistä meillä on jo OKL:n osalta karut kokemukset. Tarvitaan konkreettisia päätöksiä.

Päätös siirtyy vaaleilla valittavalle ”hyvinvointialuevaltuustolle”, jossa Mikkelin seudulla tulee olemaan enemmistö.

Toisin kuin on annettu ymmärtää, lain voimaantulosäännökseen kirjattava ”mahdollisuus vuoteen 2032 saakka” ei turvaa keskussairaalamme säilymistä. Ei edes tarvittavaa lisärahoitusta kahteen sairaalaan. Päätös siirtyy vaaleilla valittavalle ”hyvinvointialuevaltuustolle”, jossa Mikkelin seudulla tulee olemaan enemmistö. Keskustalaisten vaatimuksesta Itä-Savon sairaanhoitopiiri pakkoliitetään Etelä-Savoon ja maan hallitus irtautuu tulevista ratkaisuista.

Työskentelen nykyisin kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien edistämiseksi. Valan ihmisiin uskoa, että osallistuminen ja vaikuttaminen kannattaa. Savonlinnan seudulla monilla on nyt tämä usko koetuksella. Huolestuttavinta kansanvallan kannalta on se, että keskustalaiset vaativat sopimaan tulevista Etelä-Savon hyvinvointialueen valtuuston päätöksistä jo nyt, vaikka edes vaaleja ei ole pidetty eikä toimivaltaa ja vastuuta kantavia päättäjiä ole vielä valittu. Usko äänestämisenkin merkitykseen romutetaan.

Haluan kiittää kaikkia niitä, jotka puoluekannasta riippumatta ovat toimineet tässäkin asiassa yhteisten päätösten mukaisesti. Eräs viisas sanoi joskus, että tyhmyydetkin on tehtävä porukalla. Nyt tyhmiä ei oltu täällä, vaan valtakunnallisessa päätöksenteossa, jossa Savonlinnan seutu jäi kovan valtapolitiikan alle.

Jouni Backman