Lukijalta: Iloisia uutisia Ugandasta — Kaivojen merkitys on paljon suurempi, kuin pelkän puhtaan veden mahdollisuus

Saimme uutiskirjeen Ugandasta, jossa kerrottiin tavoitteemme toteutuneen. Yhteistyöllä saa paljon aikaan, kun tavoite on samansuuntainen. On useita tapoja ja keinoja päästä tavoitteeseen, joka on yhteisesti asetettu ja siihen ovat kaikki sitoutuneet.

Me Ugandan kummit, 26 kummia, jotka avustamme köyhissä maalaiskylissä, köyhissä oloissa eläviä perheitä, osallistuimme Ugandan matkaan helmikuussa 2018. Tavoitteemme oli kerätä rahaa uusien porakaivojen rakentamiseen.

Kun mies matkusti muille maille: hän kutsui palvelijansa ja uskoi heille omaisuutensa; yhdelle hän antoi viisi leiviskää, toiselle kaksi ja kolmannelle yhden, kullekin hänen kykynsä mukaan, ja lähti muille maille, (Matt. 25 KR38).

Jokainen meistä tavoitteeseen sitoutuneista tuki kaivojen rakentamista kykyjemme mukaan. Oli tietysti suora taloudellinen tuki, mutta keräsimme myös tukea maratontapahtumien yhteydessä. Joensuu Run 2018 ja Helsinki City Run 2019 olivat tapahtumat, joissa monet muutkin lahjoittajat, kuin kummit, tukivat keräystämme ”Puhtaan veden puolesta”. Tosin itse juoksin vain puolimaratonit, mutta lahjoittajina oli ihmisiä, jotka eivät olleet mukana Ugandassa.

Keräyksemme tuotoilla saatiin aikaan Kirewa-Nabuyogassa yhteensä huimaavat 9 135 dollaria eli 8 240 euroa. Täysin uusi vesipiste rakennettiin Nyamalogon peruskoulun lähelle, josta 851 oppilasta saavat nyt vettä. Vesipisteiden vesi on puhdasta ja sopii juotavaksi ja peseytymiseen. Vesipiste koulualueella lisää lasten turvallisuutta, koska heidän ei tarvitse enää lähteä koulualueelta vedenhakuun.

Samalla koululaisten aika säästyy opiskelemiseen ja leikkimiseen ja jo olemassa olevien vesipisteiden jonot lyhenevät.

15-vuotias Sylvia Achieng on yksi Nyamalogon peruskoulun oppilaista. "Juomaveden noutaminen oli hankalaa ennen koulumme vesipistettä," hän kertoo. ”Jonotkin olivat usein niin pitkiä, että olimme vain juomatta vettä koko päivän."

Uuden kaivon lisäksi saatiin kunnostettua neljä porakaivoa, jotka olivat nähneet parempia päiviä: Munyinyi (600 henkeä / 120 taloutta), Magelo (530 henkeä / 83 taloutta)

sekä Nabuyogan peruskoulun 640 oppilasta. Namwanga (700 henkeä / 126 taloutta) sekä Namwangan peruskoulun 684 oppilasta. Bujwala (621 henkeä / 73 taloutta) sekä Bujwalan peruskoulun 842 oppilasta.

Ugandalaiset avustustyöntekijät lähettävät syvimmät kiitoksensa: ”Melkein 5 500 ihmisen vedenhakumatka on nyt lyhyempi ansiostanne. Lapset saavat raikasta vettä koulupäivän aikana ja jaksavat opiskella ahkerammin.”

Kaivojen merkitys on paljon suurempi, kuin pelkän puhtaan veden mahdollisuus. Kylien kaivot mahdollistavat tyttöjen koulunkäynnin, vähentävät raiskauksia ja perheväkivaltaa. Vettä ei enää tarvitse lähteä illan tullen hakemaan pitkän ja pimeän matkan takaa.

"Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” (Matt. 7:12)

Kultainen sääntö on keskeinen kristillisessä arvopohjassa, vaikka se esiintyy myös muissa uskonnoissa, tosin hieman erilaisessa muodossa. Kehitysapu on valtioiden tapa avustaa kehitysmaita, mutta avustustoiminta voi olla myös hyvin henkilökohtaista.

Matti Turunen
Savonlinnan kesäasukas

Luetuimmat

Uusimmat uutiset