Lukijalta: Yhteistyöllä uutta elinvoimaa Etelä-Savoon

Mennyt vuosi 2020 on saateltu historiaan. Vuosi oli moneltakin osin mieleen painuva, vuoden aikana levisi maaliman laajuinen korona pandemia, jonka vaikutukset olivat poikkeusoloinen merkittäviä Suomen ja koko maaliman taloudelle ja toiminnoille.

Me kansalaiset saimme paljon ohjeita ja käyttäytymisrajoitteita, ja kuulemma vanhaan normaaliin ei ole paluuta. Monien virastojen ja työpaikkojen työntekijät työskentelevät etänä kodeistaan ja vapaa-ajan asunnoiltaan käsin, etätyö suositukset jatkuvat edelleen. EU ja Suomen valtio ovat joutuneet suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia korjausliikkeitä ja elvytystoimia.

Koronan torjunnassa on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita, on mm. kehitetty meidän kansalaisten suojaksi koronarokote, jonka toivottavasti kaikki saamme kevään aikana. Rakennerahasto ohjelmien lisäksi EU jäsenvaltiot ovat sopineet koronavaurioiden torjuntavälineeksi EU:n elvytys ja palautumisvälineen RRF (Recovery and Resilience Fasility). Tämä elpymisväline on kooltaan 750 miljardia euroa, josta Suomen osuus on 2,3 miljardia euroa.

Kestävän kasvun ohjelman tarkoitus on edistää nopeavaikutteista elpymistä sekä elinkeinoelämän ja julkisten palveluiden uudistamista EU:n elpymisrahoituksella, jota Suomeen on luvassa RRF-rahastosta 2,3 miljardia euroa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Elpymiseen kanavoidaan lisä rahoitusta myös muiden EU ohjelmien ja välineiden kautta. RFF-rahastolla on ohjelma runko, jossa avataan ohjelma tavoitteita ja kokonaisuuksia, joita maakunnat ja valtioneuvosto ovat yhdessä valmistelleet. Ohjelma valmistunee EU:n hyväksynnällä kevään aikana.

Viime keväänä alkaneen koronaepidemian aikana Etelä-Savon kunnissa on etätyöskennellyt tuhansia Etelä-Savon maakunnan vapaa-ajan asukaita. Kokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä ja monipaikka-asuminen on todettu toimivaksi ratkaisuksi ja uudeksi normaaliksi. Kuten pullataikina ja oluen valmistus tarvitsevat nousemiseensa ja käymiseensä hiivaa, sitä yhteistyön hiivaa tarvitaan myös maakunnan elinvoiman ja palvelujen kehittämiseen.

Suomeen on luvassa RRF-rahastosta 2,3 miljardia euroa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Kun korona on selätetty, meidän tulee järjestää Etelä-Savon oma huippukokous, jossa virallistetaan nyt käynnissä oleva etätyöbuumi ja asuminen. Tuotteistetaan mm. monipaikka-asuminen ja maalle muutto sekä uudenlainen työskentelytapa ja asuminen. Etelä-Savossa on saman verran vapaa-ajan asuntoja kuin vakituisia asuntoja, joten meidän pitää hakea Etelä-Savon maakunta valtakunnalliseksi monipaikka-asumisen ja uudenlaisen työn pilottimaakunnaksi.

Uskon, että hyvällä yhteistyöllä saadaan maakunnan ja alueen kuntien kannalta elvytys- ja kehittämisen työkaluilla parempi osuma tarkkuus ja lopputulos, kun pohditaan asioita laajemmin. Alan palveluja tuotteistamalla ja säädöksiä järkeistämällä, saadaan parempia tuloksia, kuin some- tai julistusilotulituksella.

Toivomaani kevään Etelä-Savon huippukokousta odotellessa alueen kunnat voisivat kotiläksynä kaivaa esille rakennusmääräyksensä ja päivittää ne asumisen mahdollistaviksi.

Esko Kilpinen

Etelä-Savon maakunnan yhteistyöryhmän 1. vpj.,

kunnanvaltuutettu (kesk.)

Pertunmaa

Luetuimmat

Uusimmat uutiset