Lukijalta: Vuohimäen päärakennus pitää pelastaa

Savonlinnan kaupungille kuuluva Vuohimäen kartanon suojeltu (sr, sr-2) päärakennus on ollut jo vuosia tyhjillään. Päältä päin katsottuna puutalo on ihan ryhdikäs ja pääosin terveen näköinen, mutta remonttia se selvästikin kaipaa.

Rakennuksella on todettu olevan rakennustaiteellista, historiallista ja henkilöhistoriallista arvoa – ja tuo henkilö on Joel Lehtonen, jonka kotina Vuohimäki oli 1885-1897. Asiasta kertoi taannoin myös talon seinässä ollut laatta, joka on sittemmin kadonnut.

Albert Petreliuksen suunnitteleman Vuohimäen kartanon päärakennuksen rakennutti Säämingin kappalaisen leski ja Lehtosen kasvattiäiti Augusta Wallenius vuonna 1886. Walleniusten jälkeen rakennus toimi mm. Itä-Suomen käsityökoulun tyyssijana ja yksityisasuntona. Vuonna 1923 kunta osti Vuohimäen ja perusti päärakennukseen vanhainkodin.

Vuodesta 1987 alkaen 2000-luvulle saakka kaupunki ylläpiti Vuohimäessä leirintäaluetta, jonka majoitus- ja ravintolatilana päärakennus toimi.

Kirjailija Joel Lehtosen syntymästä on 140 vuotta.

Vaikka kulttuuripääkaupungiksikin havittelevalla Savonlinnalla on kartanorakennuksen suojeluvelvoite, taloon ei ole enää viime vuosina investoitu, mikä näkyy jo mm. maalipinnoissa. Tärkeää on tarkistaa ja korjata myös talon katto.

Korjaustoimet on hyvä tehdä viimeistään ensi vuonna, jolloin kirjailija Joel Lehtosen syntymästä on 140 vuotta. Jollei työhön pian ryhdytä, tämä Savonlinnan yksi tärkeimmistä arvorakennuksista lahoaa vähitellen paikoilleen.

Jari Rusanen

Joel Lehtosen seura ry., pj.

Savonlinna

Kommentoidut