Lukijalta: Humaanisuus on raamatullista – Raamattua ei pitäisi lukea kirjaimen orjuudessa vaan Hengen vapaudessa

Raamatullisuudesta ja kristillisyydestä on kirjoiteltu tällä Mielipide-palstalla. Ellei suoraan, ainakin rivienvälistä paistaa, mistä kenkä puristaa. Seksuaalisuudesta ja avioliitosta se yleensä puristaa.

Avioliitto ei ole luterilaisessa kirkossa pyhä sakramentti, mutta sateenkaariparien vihkiminen ja pappien omantunnonvapaus avioliittokysymyksessä herättää tunteita. Nykyisin omantunnonvapaus sallitaan vain miespapeille, jotka kieltäytyvät työskentelemästä pappisnaisten kanssa. Avarakatseisuus rajoittuu vain avarakatseisuutta rajoittaviin.

Yleensä raamatullisuudella halutaan korostaa omaa käsitystä ja tulkintaa. Kuitenkin se on yksi tulkinta muiden joukossa ja siksi Raamattua ei pitäisi lukea kirjaimen orjuudessa vaan Hengen vapaudessa.

Sanoman ymmärtäminen voi rajoittua, jos se kahlitaan paperille painettujen kirjainten taakse. Maailma on muuttunut Raamatun tekstien kirjoittamisesta niin yhteiskunnallisesti, kulttuurisesti kuin ymmärryksemme ja uuden tiedon lisääntymisen vuoksi.

Sata vuotta sitten kirkonmiehet Suomessa sotkeutuivat kirjaimen orjuuteen ja pitivät työväenliikettä, naisten tasa-arvoa ja yleistä äänioikeutta raamatullisuuden ja Jumalan säätämän järjestyksen vastaisena. Kautta historian antisemitismiä on siunattu raamatullisuudella. Tällaiset tulkinnat ovat onneksi historiaa.

Minä olen humanistinen liberaali, kristitty ja häpeilemättä homoseksuaali. Opiskelen teologiaa pappislinjalla. Olen siis aika pähkinä monelle purtavaksi. Kirjaimen orjuuteen eksyneessä maailmassa minulla ja kaltaisilleni ei olisi asiaa pappisvirkaan eikä vapautta elää onnellisena.

Humaanisuus on raamatullista. Sen ansioista voimme aiheuttaa vähemmän julmuutta ja säästää enemmän kyyneleitä. Voisimme keskittyä enemmän omaan jumalasuhteeseemme sen sijaan, että moralisoimme lähimmäisiämme ja tuomitsemme toisiamme. Vain synnittömät voivat alkaa kiviä viskelemään.

Juho-Petteri Malinen
Sudeettisavonlinnalainen

Uusimmat uutiset