Lukijalta: Valokuituyhteyden tukkoon saattaminen on tavallisella käyttäjällä hyvin vaikeaa

Kiinteistöön asennetussa, valokuitupohjaisessa laajakaistapalvelussa TV-sisällöllä tai sen määrällä ei ole merkitystä nettiyhteyden toimivuudelle.

Yle uutisoi 10.11.2017 mobiiliyhteyksien nopeuksien hidastumisesta uusissa 4G-verkoissa, koska käyttäjät ovat löytäneet laajakaistapalvelun kautta välitettävät TV-sisällöt.

Viime vuosina Netflixin ja Yle Areenan kaltaiset palvelut ovat yleistyneet. Näissä palveluissa myös teräväpiirtolähetykset ovat mahdollisia. Tämän vuoksi juuri lanseeratut 4G-verkot ovat joutuneet koville, ja moni käyttäjä on joutunut toteamaan mobiililaajakaistapalvelun hidastumisen.

Valokuitu on tulevaisuuden tekniikka.

Kiinteistöön asennetussa, valokuitupohjaisessa laajakaistapalvelussa TV-sisällöllä tai sen määrällä ei ole merkitystä nettiyhteyden toimivuudelle. Tämä johtuu siitä syystä, että valokuituyhteys rakennetaan lähtökohtaisesti 1000 Mbit/s -nopeuteen, minkä tukkoon saattaminen on jo tavallisella käyttäjällä hyvin vaikeaa.

Tulevaisuudessa TV-palvelut edellyttävät laajakaistaliittymältä entistä enemmän.
TV-sisällön katsominen laajakaistan päällä on jo arkipäivää, ja jatkossa parempilaatuista kuvaa (HD, 4K ja jopa 8K) osataan vaatia. Nykyisten 4G-verkkojen keskimääräinen nopeus (25 Mbit/s) ei vain yksinkertaisesti riitä hyvälaatuisen TV-palvelun katsomiseen silloin, kun samanaikaisesti useat käyttävät verkkoa.

Uutisessa todettiin, että naapurin toiminta vaikuttaa mobiililaajakaistan toimivuuteen. Naapurin netinkäytön lisäksi toimivuuteen vaikuttaa myös kotitalouden muut käyttäjät: tilanteet, joissa osa perheenjäsenistä joutuu sammuttamaan älypuhelimensa, jotta suosikkisarjan katsominen Netflixistä onnistuu, ovat lähitulevaisuudessa totisinta totta.

Mobiilioperaattorit jo odottavat 5G-verkkojen tuloa pelastaakseen tilanteen. Todelliset 5G-verkot tulevat kuitenkin vasta 2020-luvulla.

5G-verkoissa haasteena tulee olemaan tukiasemien tarvitsemien valokuituyhteyksien saaminen, koska 5G-verkon toteutuminen vaatii jopa satakertaisen määrän tukiasemia nykyiseen verrattuna.

Käytännössä monessakin paikassa valokuitu joudutaan rakentamaan hyvin lähelle kiinteistöä, jolloin esimerkiksi asuinalueella tulee kysymys, etteikö valokuitukaapelia kannattaisi viedä jo suoraan talon sisälle omalla liittymällä.

Savonlinnan seudulla BLC on jo huomioinut tulevan kehityksen ja voimistanut valokuituliittymien rakentamista alueella. Esimerkiksi Kellarpellon alueella valokuitua rakennetaan ja liittymiä on myyty syksyn aikana.

Myös BLC:n kaapelitv-tekniikka kehittyy ja tulevaisuudessa KTV-palvelu hyödyntää valokuituliittymiä sitä mukaa, kun liittymiä saadaan toteutettua. Pitkässä juoksussa KTV-palvelut siirtyvät myös valokuituun.

Valokuitu on tulevaisuuden tekniikka, ja se on ehdoton edellytys niin langattoman kuin kiinteän laajakaistan toteuttamisessa.

Hannu Väänänen
BLC Telecom operatiivinen johtaja

Uusimmat uutiset

Kommentoidut