Lukijalta: Päätöksentekoa savonlinnalaisittain

Savonlinnan muuttumisesta oli Itä-Savon mielipideosastossa 19.10. koko aukeama. Siitä olennainen tiivistyy yllättävän lyhyeksi ja alkaa Kallislahden koulun lakkauttamisen säästöarviosta: 250 000 euroa vuodessa, joista sisäisiä vuokria noin 80 000.

Aikaisemmin Kerimäen lukion valmisteluissa arvio säästöstä oli 270 000 euroa mutta toteutettuna 100 000. Vuonna 2016 kiinteistökustannukset olivat 37 000 euroa ja vertailukoulun Kellarpellon vuokrakulut 140 000 euroa ynnä ylläpitokulut 170 000.

Lakkauttamisen arvioituja vaikutuksia: Maaseudun autioitumisen lisääntyminen, lomamökkitulojen väheneminen, kotimaisen ruuantuotannon väheneminen, metsien hyödyntämisen hankaloituminen ja niiden omistuksen siirtyminen kaupunkeihin sekä tiestön huonontuminen. Vastakkainasetteluja lakkautussuunnitelmissa on tapahtunut: Talvisalosta ja Tanhuvaarasta on pelattu miljoonapeliä sekä Uimahallin n. 85 000 käyttäjää ja Kallislahden koulun n. 35 käyttäjää kilpailevat edelleen.

Päätettävä on lisäksi koulumatkakustannuksista ja nykyisin käyttökiellossa olevan Nätkin koulun kohtalosta. Jostain kaiken kukkuraksi pitää löytyä eurot sote-ratkaisuihinkin. Päätetty on kuitenkin säästötoimenpiteestä, jonka mukaan joka toinen vuosi jaettu 2000 euron taidepalkinto häivytetään.

Kun tällainen päätöksentekokenttä tulee ymmärretyksi huonosti, niin valitettavasti monelle tulee mieleen: ”Antaa mennä, kun on alamäki vaan, teenpä vaikka jonkin ilkityön. Eipä tässä kiinnosta norppakannan elpyminenkään”.

Kyllä jäsennetty päätöksentekokenttä olisi valonpilkahdusten etsinnässäkin arvossa arvaamattomassa.

Juhani Heiska
Savonlinna