Lukijalta: Norppien siirtäminen toisi rahaa palveluasuntoihin

Tässä suuressa norppahuumassa ei ole huomioitu lainkaan kaikkia haittapuolia, ja niitähän on paljon. Esimerkiksi kalastustarvikeliikkeitä on lopetettu samoin kuin perämoottorifirmoja. Polttoainettakin myydään hyvin heikosti ja kesämökkejäkin on myynnissä tuhansia.

Kesämökkien hinnat ovat lähes puolittuneet, koska kauppa ei käy. Kuka nyt ostaisi itselleen kesämökin, kun on voimassa ankarat kalastusrajoitukset ja lisää kalastusrajoituksia on tulossa.

Missähän lienee sitten viipyvät ne saimaannorppaa katsomaan tulleet turistit, kun heitä ei ole näkynyt sen paremmin maissa kuin vesilläkään. Olisikin jo aika ruveta siirtämään näitä uhanalaisia norppia pois Saimaan vesialueelta. Norppia on luultavasti noin 500. Jos Saimaalta siirrettäisiin pois vaikkapa 400 norppaa, jäisi kalaverkkoihin kuutteja nykyistä paljon vähemmän.

Satuin katsomaan televisio-ohjelman Ruotsin Vänern-järveltä, jonka rannoilla käy tuhansia kalaturisteja ympäri maailmaa kalastamassa lohikaloja. Kalaturismi merkitsee myös uusia työpaikkoja. Siinäpä vinkkiä Saimaalle.

Norpansuojelu on ollut varakkaiden ihmisten temmellyskenttä. Päivittäin putkahtelee julkisuuteen muun muassa julkkiksia norpansuojelijoina. Norpansuojelun tavoitteet saavutettiin 3—4 vuotta ennakkoajassa. Vaan kuinka ollakaan, jo seuraavana päivänä tiedotusvälineet julkaisivat tiedon, jotta saimaannorppia pitääkin olla tuhat, jotta norppakanta saadaan varmasti säilymään.

Joku intomielinen ihminen ehätti pian tuon jälkeen kertomaan, että Saimaan vesialue pystyy elättämään 5 000 norppaa. Kas kun ei saman tien laukaissut luvuksi 10 000. Silloin niitä olisi sama määrä kuin Laatokalla, mutta Laatokka onkin vesimäärältään moninkertainen Saimaaseen nähden.

Julkaistu on myös gallup, jonka mukaan ankaran kalastuskiellon kannattajia olisi reilusti puolet Saimaan alueen mökkiläisistä. Jos alueella on noin 60 000 mökkiläistä, niin sehän tarkoittaisi, että noin 35 000 mökkiläistä suostuu nykyistä ankarimpiin kalastusrajoituksiin. Norpansuojelu on kuuleman mukaan koko kansan asia. Onko kuitenkaan koko kansan asia kurjistaa edelleen Savonlinnan seutua.

Taannoin pidettiin Euroopan parlamenttivaalit, jotka olivat osittain norppavaalit. TV:n vaalikampanjassa näytettiin elävää norppaa. Ääniä tuli tuhat ja rapiat. Kovin niukkaa oli kannatus. Mitkähän lienee todelliset kannatusluvut?

Suuri häpeällinen asia Savonlinnan seudulla on se, ettei täällä ole riittävästi tehostettuja palveluasuntoja köyhille vanhuksille tai vammaisille. Kirjoituksessani jo mainitsin idean, mistä rahaa tähänkin tarkoitukseen voitaisiin saada. Jos Saimaasta norpat siirrettäisiin pois, niin yhteiskunnan rahaa vapautuisi useita miljoonia euroja palveluasuntojen rakentamiseen.

Tässä hieman tietoa, kuinka paljon maksaa norpansuojelu Saimaalla: EU:lta on tullut rahaa miljoonia. Kalastuskunnille on maksettu korvauksia miljoonia. Palkattu on lisää tutkijoita sekä tiedottajia, ja tutkijoille on ostettu kalliita varusteita kuten moottoreita. Vuonna 2002 kalastuslupia lunasti 309 000 kansalaista ja vuonna 2017 ainoastaan 193 000. Jo näistä kuluista kertynyt rahasumma olisi ollut hienoa käyttää köyhien vanhuksien hyväksi.

Koska norpat ovat kuulemma koko kansan asia, niin annetaan tätä norppaherkkua muidenkin järvien äärellä asuvien kansalaisten nautittavaksi. Aloitetaan vaikka Näsijärvestä.

Antti Hartikainen
77-vuotias ja ikänsä Pihlajaveden maisemissa kalastanut
Savonlinna