Lukijalta: Ruotsin kieltä mollataan turhaan

Vanhoilla päivilläni olen kummastellut ruotsin kielen tarpeellisuudesta käytävää kamppailua. Pahimmillaan kapinaa on lietsottu kansanedustajien toimesta.

Vanhoilla päivilläni olen kummastellut ruotsin kielen tarpeellisuudesta käytävää kamppailua. Pahimmillaan kapinaa on lietsottu kansanedustajien toimesta.
Oletan, että eniten ääntä pitäneet ovat halunneet julkisuutta ja yrittäneet noukkia irtopisteitä seuraaviin vaaleihin. Perustelut kun ovat olleet poikkeuksetta tuulesta temmattuja.
Yksi harhaanjohtavista väitteistä on ollut, että ruotsin kielen opiskelu vie aikaa ja tekee hallaa muiden kielten opiskelulle. Vahvalla kokemuksella voin kertoa, että todellisuus on aivan päinvastainen.
Ruotsin kielen opiskelu on helppo alku laajemmalle kieliopiskelulle. Ruotsin kielen käyttöalue on yllättävän laaja. Pohjoismaiden lisäksi useissa lomakohteissa ulkomailla voi asioida ruotsin kielellä. Se antaa myös hyvää tukea muiden kielien ymmärtämisessä.
Omalla kohdallani kielitaitoni jäi alkutekijöihin kouluopeilla, mutta korjaantui myöhemmin käytännössä, paikan päällä Ruotsissa. Samalla syntyi aito innostus opiskella uusia kieliä samalla menetelmällä.
Yli 50 vuoden työurani aikana olen työskennellyt yhdeksässä maassa ja selvittänyt asiani viidellä kielellä. Kokemukset ovat olleet pelkästään myönteisiä. Koen, että tämän seikkailun käynnisti aikoinaan ruotsin kielen oppimisen myötä avautuneet uudet mahdollisuudet.
Omiin kokemuksiini nojaten olen lukuisissa tilaisuuksissa perustellut ruotsin kielen osaamisen tarpeellisuutta. Kokemaani ei voi muuksi muuttaa.

Juhani Saksa
Kangasniemi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.