Lukijalta: SDP:n ehdokasasettelu ei estänyt kummankaan savonlinnalaisen valintaa

Kansanvaltaan kuuluu, että vaaleissa on vaihtoehtoja. Etukäteen ei voida päättää, kuka tulee valittua. Kaikki ehdolle asettuvat ansaitsevat arvostuksen.

Savonlinnassa käyty keskustelu eduskuntavaalien ehdokasasettelusta onkin ollut hämmentävää.

SDP pyrki näissäkin vaaleissa saamaan kansanedustajan myös Savonlinnasta. Pettymys, ettei tämä onnistunut, on ymmärrettävää. Kuitenkin käsitys, että syynä olisi ollut ehdokasasettelu, on väärä.

Vaaleja ei voiteta vajailla ehdokaslistoilla. Eri-ikäisiä ehdokkaita, niin naisia kuin miehiäkin, tulee olla kattavasti eri osista vaalipiiriä.

Julkisesti oli tiedossa, että Kaakkois-Suomen SDP:n listalta puuttui loppuvaiheessakin miesehdokas Savonlinnan seudulta. Kun ehdokasta ei löytynyt, lupautui kokenut vaikuttaja Jouni Backman — vastoin aiempaa kantaansa — ehdokkaaksi.

Jouni ja hänen vaalityössään mukana olleet olivat turvaamassa SDP:n vaalimenestystä ja Suomen suunnan muuttamista. Tämä on edellisen vaalikauden kokemusten myötä myös Savonlinnan seudun etu.

Savonlinnasta oli siis kaksi erinomaista ehdokasta. Itä-Savon pääkirjoituksessa (15.2.) ollut käsitys, että ”jos SDP olisi Savonlinnan seudulla keskittänyt äänensä yhden vahvan ehdokkaan taakse, läpimeno olisi ollut varmaa” ei pidä paikkaansa.

Jos esimerkiksi Jounin kaikki Savonlinnan tai jopa Savonlinnan seudun äänet olisivat menneet Anna-Kristiinalle, ei se olisi vielä riittänyt.

Jos puolestaan Anna-Kristiinan kaikki Savonlinnan äänet olisivat tulleet Jounille, olisi se kyllä riittänyt läpimenoon, mutta kummassakaan tapauksessa kaikki äänet eivät näin olisi tietenkään tosiasiassa siirtyneet. Tämä ei ole mielipide, vaan fakta.

Eli SDP:n kannalta paras vaalitulos saatiin kahdella savonlinnalaisella ehdokkaalla, eikä se tosiasiassa estänyt kummankaan ehdokkaan valintaa. Savonlinnasta valittavien kansanedustajien on välttämätöntä saada aiempien vaalien tapaan ääniä myös muualta vaalipiiristä. Myös tulevissa vaaleissa.

Vaikka Etelä-Savosta ei olekaan nyt SDP:n kansanedustajaa, on meillä edelleen hyvät yhteydet valtakunnalliseen päätöksentekoon. Huolehdimme osaltamme aktiivisesti Savonlinnan seudun edunvalvonnasta.

Ritva Suomalainen

Savonlinnan Työväenyhdistys

Uusimmat uutiset