Lukijalta: Savonlinnalla on visioita ja konkreettista näyttöä

Viittaan tässä lähinnä Pasi Raikiston kirjoitukseen Itä-Savossa 6.2. Hän kritisoi visioinnin puutteesta Savonlinnan toiminnassa. On palattava faktoihin, siitä mitä on tehty ja mitkä visiot ohjaavat konkreettista toimintaa, esimerkiksi erittäin valitettavan Itä-Suomen yliopiston lähdön seurauksista seudullemme.

Tuleen ei saada jäädä makaamaan. Se on periaate, jota on parhaamme mukaan yritetty toteuttaa myös Savonlinnan kaupungin ja Savonlinna International Education Center -hankkeen toiminnassa. Käytännössä tuo uusien toimintatapojen maastouttaminen Savonlinnaan lähti liikkeelle Pekingin Haidianin kaupunginosan ja Savonlinnan tekemästä yhteistyösopimuksesta vuonna 2015, jolloin kaupunginjohtajat allekirjoittivat sopimuksen kaupunkien välillä.

Alustavasta valmistelutyöstä iso kiitos kuuluu Pellervo Kokkoselle ja Juha Turtiaiselle sekä kaupunginjohtaja Janne Laineen tuesta toiminnalle.

Konkreettisina tuloksina kiinalaisille on järjestetty Haidianin rehtoreiden ja kouluviranomaisten maksullista koulutusta. Yhteistyössä Mind Education Ltd:n kanssa on järjestetty maksullista leirikoulutoimintaa jo kolme kertaa järjestetyn nuorten taide- ja kulttuurifestivaalin puitteissa. Näissä tapahtumissa Mind Educationin sadat nuoret asiakkaat ovat itse maksaneet matkansa, asumisensa paikallisissa majoitusliikkeissä sekä tehneet ostoksia paikallisissa kaupoissa.

Samaan aikaan kiinalaiset oppilaat ovat vierailleet useissa täkäläisissä partnerikouluissaan ja osallistuneet opetukseen. On kiitettävä Savonlinnan kouluja valmiudesta ottaa vastaan vieraita, samalla yhteistyö on rikastuttanut koulujen elämää kiinalaiseen kulttuuriin tutustumisen kautta. Näistä kaikista em. lyhyessä ajassa saaduista tuloksista on saatu erinomaista palautetta kiinalaisilta ja positiivinen palaute on koko seutumme matkailulle hyvää mainosta.

Yliopistokeskustoiminnasta on tehty suunnitelmaluonnos.

Koulutusyhteistyön yhtenä tavoitteena on yhä suurempien matkailijavirtojen saaminen alueelle käyttämällä Saimaan luontoa yhtenä vetonaulana, unohtamatta Oopperajuhlien maagista mainetta. Toinen toisiamme tukien tavoitteena on tiivistää paikallista yhteistyötä, jossa kumppaneina ovat olleet mm. Luke, Tanhuvaara, Kristillinen opisto, XAMK, Kesäyliopisto ja Samiedu sekä monet paikalliset yrittäjät.

Savonlinnan kouluosaamisella on kysyntää ja kaikki edellytykset tämän toiminnan tehostamiseksi ovat olemassa. Hyvin alkanutta toimintaa on sisukkaasti jatkettava, jos lisää maksavia asiakkaita Savonlinnaan halutaan saada.

Uusi yliopistotasoinen toiminta on hyvä tavoite, tosin sellainen ei tule tapahtumaan yksittäisten seminaarien kautta vaan teot ratkaisevat: kaupungin ja ammattikorkeakoulun sekä yritysten yhteistyönä toteuttama teknologiapuisto on konkreettinen tulos.

Sinne on sijoittunut myös Aalto yliopiston Aaltocell-mikroselluloosalaboratorio eli Savonlinnaan on saatu maailman parhaimpiin kuuluvan yliopiston toiminto. Insinöörikoulutus on aloitettu vuodesta 2015 alkaen ja opintoja voidaan yhteistyösopimuksen mukaan jatkaa Aalto-yliopistossa. Tämä jäi Raikistolta huomamaatta.

Samoin teknologiapuisto tekee yhteistyötä mm. Pietarin polyteknillisen ja metsäyliopiston kanssa. Teknologiapuiston visiona on olla Suomen johtava biotuotetekniikan keskittymä. Se on jo saanut aikaan 100 miljoonan euron tuoteliikevaihdon valtaosin savonlinnalaisissa yrityksissä ja sai viime vuonna OKM:n arvioinnissa miljoonan euron tuloksellisuuspalkinnon.

Yksi työn alla oleva tavoite on järjestää venäläisille opiskelijoille kaupallista MBA-opiskelua Savonlinnassa, jolloin opiskelijat itse maksavat opintonsa yhdessä heidät lähettävien yritysten kanssa. Pieni yliopistokeskuksen keskittymä on kaupungin myötävaikutuksella tuettu tutkijayhteisö entisen KVL:n tiloissa, sinne mahtuu kekseliäitä toimijoita vastaisuudessakin. Yliopistokeskustoiminnasta on tehty suunnitelmaluonnos, josta tullaan neuvottelemaan uuden maan hallituksen opetusministerin kanssa, koska nykyiseltä maan hallitukselta ei olla saatu ajatukselle tukea.

On tärkeää mennä hyvässä yhteistyössä eri tahojen kanssa eteenpäin asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Paljon on saatu aikaan mutta lisää työtä on tehtävä.

Markku Kankkunen
Kasvatustieteen tohtori,
projektijohtaja

Uusimmat uutiset