Lukijalta: Sipilä kaadettiin harkiten

Viime päivät eivät varmasti ole olleet henkisesti helppoja pääministeri Juha Sipilälle. Hänen johtamansa keskusta kärsi karvaan vaalitappion eduskuntavaaleissa.

Tämä siitä huolimatta, että Sipilän hallitus oli tunnetusti onnistunut parantamaan Suomen työllisyystilannetta huomattavasti, muun muassa nostamaan maamme työllisyysastetta asetettua tavoitetta korkeammaksi.

Sote-uudistus sen sijaan kaatui, ja sen ympärillä vellonut keskustelu vaikutti mahdollisesti Sipilän epäsuosioon ja keskustan vaalitappioon.

Rehellisenä periaatteen miehenä Sipilä veti kunnioitettavan suorat ja nopeat johtopäätökset. Kun soten toteutumisedellytykset katosivat, Sipilä jätti hallituksensa eronpyynnön presidentille.

Nyt vaalien jälkeen hän on ilmoittanut luopuvansa Keskustan puheenjohtajuudesta ensi syksystä alkaen ”tulos tai ulos” –periaatteensa mukaisesti.

Miksi sitten yhtä Sipilän keskeisimmistä tavoitteista, jo monen vaalikauden ajan jauhettua sote-uudistusta ei vieläkään saatu maaliin?

Syy ei varmasti ole yksin pääministerin, joka teki uskoakseni kaikkensa, jotta homma olisi hoidettu loppuun.

Tässä olisi mielestäni syytä katsoa peiliin etenkin demarijohtajien, myös muiden sosiaalidemokraattivaikuttajien sekä ammattiyhdistysliikkeen pomojen.

Tuo rintama oli kuin yhtenä miehenä tai naisena jarruttamassa sote-uudistusta. Kiviä pantiin rattaisiin kaikin mahdollisin keinoin. Oliko se vain vaalitaktiikkaa, jolla Sipilä haluttiin pelata pois kuvioista?

Hyvä esimerkki on Krista Kiurun (sd.) toiminta sote-valiokunnan puheenjohtajana. Hän jarrutti monin tavoin valiokunnan työskentelyä, ainakin se siltä vaikutti.

Aivan viime metreillä, kun maali alkoi jo häämöttää, haluttiin kuulla vielä lisää erilaisten asiantuntijoiden lausuntoja. Siitäkin huolimatta, että EU:nkin taholta oli jo ilmoitettu, etteivät ne ole enää tarpeellisia.

Oli miten oli, ainakin sossut ja ay-pomot pääsivät siihen, mihin pyrkivät: soten ja samalla Sipilän kaatamiseen. Lieneekö Antti Rinne tästä nyt hyvillään? Onhan näköpiirissä pääsy ”pääministeriksi pääministerin paikalle”.

Sipilälle haluan sanoa: Olet tehnyt kaikkesi oman ymmärryksesi ja omantuntosi mukaan. Kristillinen vakaumuksesi on ollut pohjana toiminnallesi. Et ole tietääkseni yrittänyt mollata ja syrjiä ketään vaan kuunnella ehkä liikaakin eri tahojen mielipiteitä.

Jatkossa kaltaisellesi miehelle riittää varmasti tehtäviä yhteiskuntamme rakentamisessa terveeseen suuntaan.

Seppo Väisänen
puolueisiin sitoutumaton
rovasti, missiologian tohtori
Mikkeli