Lukijalta: Missä faktantarkastus?

Vaikka omasta poliittisesta ajastani on vierähtänyt jo tovi, niin entisenä Savonlinnan kaupungin valtuustonpuheenjohtajana on esitettävä huoli Savonlinnan seudun puolustamisesta ja sen edun ajamisesta. Parhaillaan käytävässä sote-keskustelussa on jo ihan tavallisena kuntalaisena nimittäin mahdotonta saada selville, milloin puhutaan faktoista ja milloin mielipiteistä.

Miten on mahdollista, että yhtäältä poliitikot väittävät faktana, ettei Kuopio halua Savonlinnaa, mutta toisaalta tiedetään, ettei mitään päätöksiä yksikään Kuopion seudun kunta ole vielä tehnyt? Miten on mahdollista, että soteministeri Kiuru sanoo, ettei Etelä-Savoon mahdu kahta keskussairaalaa, eikä sen kaltaisia uusia lakikirjauksia pystytä tekemään, niin toisaalla jopa samaan sote-ministeriryhmään kuulunut kansanedustaja väittää, että sote-ministeriryhmässä on tahto säilyttää Etelä-Savossa kaksi keskussairaalaa? Onko tässä kyse faktoista vai mielipiteistä?

Entä Xamk ja EU-rahoitus? Miten on mahdollista, että jopa virkamiestasolla luetellaan mahdollisia negatiivisia vaikutuksia maakunnan vaihtuessa, mutta ei tuoda esille – tai ei olla jopa selvitetty lainkaan – mitä positiivia mahdollisuuksia muutos voisi tuoda? Yksi väittää ammattikorkeakouluun sidotun EU-rahoituksen heikentyvän, toinen taas ei. Miten on mahdollista, että omalla lainsäädännöllä järjestetty ammattikorkeakoulu, joka on maakunnasta erillinen oikeushenkilö, ei voisi päättää itsenäisesti aloituspaikoista ja niiden sijoittamisesta jatkossakin?

Jos näinkin merkittävässä asiassa päätökset tehdään mielipiteillä ja mielikuvavaikuttamisella, on varsin hyvin mahdollista, että lopputuloksenakin on pelkästään mielivaltainen päätös. Mielipiteitä saa ja pitääkin olla, mutta heiltä, jotka tekevät asiasta päätöksiä ja kantavat niistä vastuun, soisi jonkinasteista tosiasioissa pysymistä.

Tuntuu uskomattomalta, että nyt kun valtioneuvoston lakiluonnokseen on lopultakin saatu kirjatuksi Savonlinnan seudun liittyminen Pohjois-Savon tulevaan sote-maakuntaan, niin tällä seudulla etsimällä etsitään syitä, miksi Savonlinnan ei tule liittyä Pohjois-Savoon. Millaisissa kantimissa on Savonlinnan seudun edun valvonta tänä päivänä?

Minna Tikkinen-Kapanen

Valtuustonpj. 2000-2004

Savonlinna

Kommentoidut