Lukijalta: Henkilöstä Jeesus ei ole olemassa mitään kovaa faktaa

Puheenvuoro-kirjoituksessaan (Itä-Savo 11.5.) Matti Turunen pohtii kristinuskoa ja historiaa ja, että onko Jeesus Nasaretilainen oikeasti elänyt historiallinen henkilö. Äärimmäisen suurella todennäköisyydellä voi sanoa, että Jeesus oli historiallinen henkilö, kertoo teologian tohtori Sakari Häkkinen.

Jeesuksen kuolemasta tiedetään enemmän kuin elämästä. Henkilöstä Jeesus ei ole olemassa mitään kovaa faktaa, kuten dna:ta tai luettelomerkintöjä.

Jeesuksen isä on keksitty henkilö.

Sakari Häkkinen pitää aika luotettavina lähteinä niitä kirjallisia teoksia, jotka ovat olemassa. Esimerkiksi Raamatusta tutut evankeliumit kertovat Jeesuksen elämästä, ja sen lisäksi on joukko muitakin kirjoituksia. ”Olisi hyvin ihmeellistä ja epätodennäköistä, että Jeesus ei olisi ollut oikeasti olemassa, niin paljon hänestä on kirjoitettu”, Häkkinen toteaa.

Mutta varhaisimmissa kirjallisissa lähteissä ei puhuta Jeesuksen syntymästä mitään.

Yksi niistä on Markuksen evankeliumi, jonka kertominen Jeesuksesta alkaa aikuisuudesta. Sen sijaan syntymästä ja lapsuudesta olevia kertomuksia alettiin kertoa sen jälkeen, kun Jeesusta ryhdyttiin pitämään Jumalan poikana.

Syntymäkertomukset tulevat erilaisista tarpeista selittää kuka Jeesus oli”, Häkkinen sanoo.

Jeesuksen isä on keksitty henkilö.

Jälkeenpäin on myös annettu Jeesukselle isä, isästäkään ei kerrota varhaisissa teksteissä mitään. Markuksen evankeliumissa ei kerrota Joosefista ja todennäköisesti Joosefin esikuva tulee vanhasta testamentista Matteuksen evankeliumiin. ”Itse ajattelen, että kyseessä on kirjallinen luomus. Emme tiedä kuka oli Jeesuksen isä”, Häkkinen sanoo.

Teologian tohtori Sakari Häkkinen kertoo myös, että joulun ihme, neitseestä syntyminen on antiikin ajan tapa kertoa sitä, että Jeesus oli Jumalan poika ja Jumalan lähettämä maailman historian merkityksellisin ihminen. ”Itse en pidä sitä biologisena tapahtumana ja tosiasiana, vaan se on tuohon aikakauteen kuuluva selitys tapahtuneesta. Silloin oli muitakin, joiden ajateltiin syntyneen neitsyestä, ja joita pidettiin jumalana tai jumalallisena olentona.

Jeesuksen syntymästä ei tiedetä historian valossa mitään Jeesuksen elämästä on olemassa vain kertomuksia ja kirjoituksia”.

Historiallista tietoa ne eivät välitä sen enempää kuin kaunokirjallinen teos Teologian tohtori Sakari Häkkinen on sitä mieltä, että kertomuksiin uskotaan siksi, että ne ovat äärettömän hyviä, puhuttelevia ja vaikuttavia.

Siksi monet pitävät niitä historiallisesti tosina. ”Meillä on myös toisistaan poikkeavia kertomuksia, eihän kaikki voi olla yhtä aikaa totta, jos on kaksi erilaista kertomusta samasta tapahtumasta”, Häkkinen sanoo.

Minulle jäi epäselväksi, mitä todistusarvoa Turunen kokee olevan pitkillä antiikin ajan kirjailijoiden lainauksilla ja mitä lisäarvoa ne tuovat varsinaiselle aiheelle eli sille, mikä Jeesus oli miehiään.

Esko Aspivaara
Savonlinna

Uusimmat uutiset

Kommentoidut