Lukijalta: Suomen koko tulevaisuuden näkökulmasta Jan Vapaavuori ja muut maakuntavastaiset leikkivät tosi isoilla asioilla

Suhtautumisessa maakuntauudistukseen on kokoomuksessa nyt selvästi kaksi koulukuntaa, joiden välissä puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo koettaa keikkua. Jos uudistus jää taas piippuun, sinne jää silloin myös sote-uudistus valinnanvapauksineen.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen kiinnittää aivan oikein huomiota (IS 4.11.) Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) maakuntien vastaisiin lausuntoihin julkisuudessa.

Itä-Suomessa Vapaavuori muistetaan viimeaikaisten ulostulojensa ja Wuorisen kertoman Pieksämän Ideapark-esimerkin lisäksi muun muassa Itä-Suomen yliopiston lakimieskoulutuksen aloittamisen kovana vastustajana.

Pääkaupunkiseutu korjaa sadon, jonka muu Suomi on tuottanut.

Vapaavuori ei ole kuitenkaan asian kanssa yksin, ja ilmiöstä voidaan käyttää jo termiä maakuntavastaisuus. Siinä korostetaan pääkaupunkiseudun erinomaisuutta, sitä, että hyvinvoiva pääkaupunkiseutu on koko Suomen etu.

Näin tietysti on, mutta samalla näiltä maakuntavastaisilta jää huomaamatta, että merkittävä osa Helsinkiin muuttavista on maakuntien Suomen kasvattamaa ja kouluttamaa väkeä. Näin pääkaupunkiseutu korjaa sadon, jonka muu Suomi on tuottanut.

Sekään ei maakuntavastaisille riitä. Heidän jatkuva marmatuksensa siitä, että pääkaupunkiseutu joutuu olemaan suunnilleen koko muun Suomen elättäjänä, on vaikuttanut jo maan hallituksenkin suosioon.

Vaikka Jan Vapaavuori ei – maakuntien Suomen onneksi – enää ministeri olekaan, hänellä tuntuu olevan valitettavan paljon sananvaltaa puolueessaan kokoomuksessa.

Kaikkein selkeimmin maakuntavastainen ajattelu näyttäytyi Vapaavuoren maakuntauudistusta vastaan nostamassaan isojen kaupunkien kapinakokouksessa.

Isoimpien kaupunkien lietsominen muuta Suomea vastaan saattoi tietenkin hivellä näiden 21 kaupunginjohtajan itsetuntoa, mutta muilta osin tuota asetelmaa kavahtivat jopa kokoomuslaiset itse.

Suhtautumisessa maakuntauudistukseen on kokoomuksessa nyt selvästi kaksi koulukuntaa, joiden välissä puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo koettaa keikkua.
Jos tuo uudistus jää taas piippuun, sinne jää silloin myös sote-uudistus valinnanvapauksineen.

Suomen koko tulevaisuuden näkökulmasta Jan Vapaavuori ja muut maakuntavastaiset leikkivät siis tosi isoilla asioilla.

Jari Rusanen
Savonlinna 
 

Uusimmat uutiset