Lukijalta: Teemme parhaamme sosiaali- ja terveydenhuollossa

Olemme tehyläisinä ammattilaisina huolestuneena seuranneet viestintää koskien sosiaali- ja terveydenhuoltoalaa.

Viime aikoina mediassa on tuotu esiin kauhukertomuksia heitteille jätetyistä, kotiinsa kuolleista, nälkiintyneistä vanhuksista ja täysin uupuneista työhönsä kyllästyneistä hoitajista. Tämä uutisointi aiheuttaa vanhuksissa pelkoa vanhenemisesta, epäluottamusta terveydenhoitoon ja hoivaan.

Lisäksi omaiset huolestuvat läheistensä kohtelusta kohtuuttomasti. Ymmärrämme, että epäkohdat pitää tuoda asiallisesti esiin ja virheisiin puuttua, mutta mielestämme tässä on menty liian pitkälle. Poikkeuksia lukuun ottamatta potilaat ja asiakkaat hoidetaan alueellamme hyvin ja henkilökunta on ammattitaitoista ja motivoitunutta.

Yhdeksi ongelmaksi tässä julkisessa keskustelussa nousee koko sosiaali- ja terveysalan houkuttelevuus ja tulevaisuus. Nuoret eivät enää hakeudu alalle ja vanhat jäävät eläkkeelle. Tällä hetkellä 72 000 sote-alan koulutettua ammattilaista työskentelee muilla aloilla. Alaa täytyy saada vahvasti positiivisempaan valoon esimerkiksi myönteisillä kertomuksilla tyytyväisistä asiakkaista ja työntekijöistä.

Toinen ongelma on alamme palkkaus, joka ei houkuttele alalle väkeä. Myös työolot ja työstä saatu mielihyvä ja palaute on tärkeää. Ei kukaan jaksa olla sellaisessa työssä, jossa saa jatkuvasti negatiivista palautetta.

Edustamme noin 700 sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaista Savonlinnan seudulla. Pyrimme tällä kirjoituksella kehittävään keskusteluun ja työrauhaan.

Sari Korhonen
Puheenjohtaja

Virpi Kasper
Varapuheenjohtaja

Savonlinnan seudun Tehyn ammattiosasto 571 hallitus